„Halušky jsou pokrm našeho dětství. Tehdy nás ale nenapadlo, že je to proto, že jsou levné. Navíc jsou jednoduché, rychlé, výživné a snadno obměnitelné. My jsme je milovali na všechny způsoby,“ prozrazují blogeři Marika a Jiří Kučovi (Kitchen Story).
Suroviny
brambory 1 kg
varný typ B
mouka pšeničná polohrubá 500 g
tvaroh 200 g
ve fólii nebo na strouhání
Postup
1
Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Přidejte mouku, vejce, sůl a promíchejte, aby se všechny suroviny spojily v husté těsto. Pokud je moc řídké, přidejte ještě trochu mouky.
2
Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Těsto postupně protlačte přes síto na halušky do vroucí vody a nechte vařit 1–2 minuty. Těsto nevařte najednou, ale rozdělte si ho zhruba na třetiny a halušky tak vařte postupně.
3
Hotové halušky, které vyplavou nahoru, vyjměte děrovanou naběračkou či jemným sítkem. Nechte vždy lehce okapat a dejte je do mísy.
4
Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi rozpalte olej, přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji dozlatova. Osolte.
5
Halušky rozdělte do talířů, posypte rozdrobeným tvarohem a osmaženou cibulí.
NĚCO NAVÍC
Halušky, které nesníte, můžete využít jako přílohu k omáčkám, jako vložku do polévky, můžete je opéct na másle a podávat nasladko či je orestovat se zeleninou. Skvělé budou s kysaným zelím, se špenátem, s hráškem a šunkou nebo s houbami.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Kombucha: objevte nápoj dlouhověkosti
Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...