Méně pracná varianta bramboráku. Ne tak křupavá, o to jednodušší, bez zdlouhavého vystávání u pánve. V kombinaci se salátem z kysaného zelí získáte jednoduchý, ale nutričně vyvážený pokrm.
Suroviny
brambory 2 kg
varný typ B
česnek 4 stroužky
utřené se solí
krupice 4 PL
pšeničná, hrubá
škvarky 250 g
či uzené maso (či směs škvarků a uzeného masa)
vepřové sádlo
na vymazání
zelí kysané 500 g
nebo obdobné množství domácího
červená řepa 150 g
nastrouhaná najemno (viz Něco navíc)
cibule 0.5 ks
nakrájená na drobno
jablka 1 ks
zbavené jádřince a nakrájené na tenké plátky
Postup
1
Polovinu brambor uvařte ve slupce doměkka, pak je důkladně sceďte, nechte vypustit páru nejlépe rozprostřené na plechu, a jakmile půjdou udržet v ruce, oloupejte je.
2
Mezitím do mísy nahrubo nastrouhejte oloupané zbývající syrové brambory, vymačkejte z nich šťávu do misky a nechte ji stranou. Do druhé mísy nahrubo nastrouhejte vařené brambory, přidejte vejce, utřený česnek, krupici a koření, podle chuti osolte. Odstátou šťávu z brambor slijte a škrob usazený u dna přidejte k vařeným bramborám. Nakonec vmíchejte syrové brambory a škvarky a/nebo uzené.
3
Troubu předehřejte na 180°C, plech vyložte pečicím papírem, ten potřete sádlem a rozprostřete na něj připravenou směs. Vložte do trouby a pečte asi 45 minut.
4
Mezitím připravte salát. Šťávu ze zelí vymačkejte do mísy. Zelí překrájejte, nasypte do šťávy, přidejte řepu, cibuli a jablko, osolte a opepřete. Přilijte olej a vše promíchejte. Ozdobte pažitkou.
5
Upečenou drštičku nechte alespoň 15 minut chladnout, aby se dala lépe krájet. Nakrájenou ji pak ozdobte pažitkou a podávejte se salátem.
NĚCO NAVÍC
Komu vadí zemitá chuť čerstvé červené řepy, může použít vařenou.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Massimo Bottura: Avantgardní šéfkuchař, který servíruje emoce
Inspiraci pro své pokrmy nachází všude kolem. Spojuje tradiční italskou kuchyni s moderními vlivy, krmí hladové a v roce 2019 se dostal mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Seznamte se s Italem Massimem Botturou, významnou osobností současné...
Božské dezerty ze zbytků
Kouká na vás nedojedený koláč, muffiny nevyběhly, bábovka se přilepila k formě a potrhala se? Smutně vyhlíží miska s polámanými kousky cukroví? Trápí vás pocit, že vaše úsilí přišlo vniveč? Nesmutněte a dejte jim novou šanci. S recepty na...