Kořeněný steak, voňavé bylinky a sladkokyselá omáčka… Svěží jídlo, které vás rázem přenese do Asie.
Suroviny
galangal 5 cm
nebo zázvor, oškrábaný a nastrouhaný najemno
česnek 6 stroužků
nakrájený na tenké plátky
roštěnec 500 g
steak z nízkého roštěnce nebo z pupku
rostlinný olej
na potření a opékání
šalotka 4 ks
nakrájená na kolečka
citronová tráva 1 ks
očištěná a nakrájená na drobno
listy kafirové limety 4 ks
nakrájené na drobno (nemusí být)
limeta 4 ks
1 nakrájená na klínky, ostatní vymačkané
chilli paprička 2 ks
sladká, zbavená semínek a nakrájená na tenké plátky
Postup
V hmoždíři utlučte galangal s fenyklovými semínky, třetinou česneku a špetkou soli na pastu. Potřete jí steak a takto upravené maso vložte do uzavíratelného plastového sáčku a nechte marinovat, nejlépe přes noc.
Steak potřete olejem a opečte na rozpálené pánvi, stačí 2–4 minuty z každé strany (dle druhu masa), aby byl rare, maximálně medium rare. Vyjměte jej z pánve, dejte na talíř a zakryjte alobalem.
V jiné pánvi opečte na lžíci oleje zbylý česnek dozlatova a vyjměte jej na papírovou utěrku. Ostatní ingredience promíchejte na salsu a případně dochuťte rybí omáčkou či solí.
Steak nakrájejte na cca 1–2 cm silné proužky. Do misek rozdělte rýži, na ni dejte steak, přelijte salsou, posypte chilli papričkou, bylinkami a podávejte s klínky limety.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Domácí pesto: Jak a z čeho ho vyrobit?
Nevíte, co s přebytkem bylinek? Vyrobte si domácí pesto. V obchodech běžně seženete to bazalkové nebo ze sušených rajčat. To domácí ale za sebou bude mít příběh a vaši píli. Doma si navíc můžete vyrobit pesto z nejrůznějších bylin a surovin...
High protein večeře do 20 minut
Proteiny neboli bílkoviny patří mezi základní kameny zdravého organismu. Naše tělo je získává ze stravy či potravinových doplňků. Jak dopřát tělu dostatek bílkovin a nestrávit půl dne v kuchyni? Poradíme vám, jak připravit ty nejchutnější...