Klasický recept na kynuté koláčky s hruškovými povidly.
Ingredience
- 375 g polohrubé mouky
- 75 g másla
- 90 ml mléka
- 1 žloutek
- 60 g cukr písek
- 3/4 kostky droždí
Příprava
Z části mléka, lžíce cukru a drouždí nechejte vzejít kvásek. Ten umíchejte s moukou, rozpuštěným máslem, cukrem a žloutkem.
Těsto nechejte kynout v zakryté nádobě cca 1,5 –
2 hodiny.
Na vále uválejte válečkem placku cca 4 mm tlustou a vykrajujte koláčky libovolné velikosti. Středy koleček promáčkněte prsty, plňte hruškovými povidly a posypejte drobenkou.
Pečte cca 10 minut v rozehřáté troubě na 200 stupňů.
Ingredience Hrušková povidla
- 500 g hrušek
- 100 g cukru
- lžička skořice
- lžička mletého hřebíčku
Příprava Hrušková povidla
Hrušky očistíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na drobné kostky. V hrnci dusíme do rozpadnutí spolu s cukrem.
Hrušková povidla dochutíme skořicí a hřebíčkem.
Pokud jsou povidla řídká, zahustíme je do koláčků rozmixovanými piškoty, aby náplň nevytékala.
Ingredience Drobenka
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g másla
- 50 g cukr písek
Příprava Drobenka
Z uvedených ingrediencích vypracujte rukama drobenku.
Tip na závěr : Vyzkoušejte koláčky plnit i dalšími náplněmi: jablečné, švestkové, tvarohové nebo makové.