Hruškové koláčky (hruškový koláč)

před 1 rok 93
Hruškové koláčky (hruškový koláč)

Klasický recept na kynuté koláčky s hruškovými povidly.

Ingredience

  • 375 g polohrubé mouky
  • 75 g másla
  • 90 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 60 g cukr písek
  • 3/4 kostky droždí

Příprava

Z části mléka, lžíce cukru a drouždí nechejte vzejít kvásek. Ten umíchejte s moukou, rozpuštěným máslem, cukrem a žloutkem.

Těsto nechejte kynout v zakryté nádobě cca 1,5 –

2 hodiny.

Na vále uválejte válečkem placku cca 4 mm tlustou a vykrajujte koláčky libovolné velikosti. Středy koleček promáčkněte prsty, plňte hruškovými povidly a posypejte drobenkou.

Pečte cca 10 minut v rozehřáté troubě na 200 stupňů.

Ingredience Hrušková povidla

  • 500 g hrušek
  • 100 g cukru
  • lžička skořice
  • lžička mletého hřebíčku

Příprava Hrušková povidla

Hrušky očistíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na drobné kostky. V hrnci dusíme do rozpadnutí spolu s cukrem.

Hrušková povidla dochutíme skořicí a hřebíčkem.

Pokud jsou povidla řídká, zahustíme je do koláčků rozmixovanými piškoty, aby náplň nevytékala.

Ingredience Drobenka

  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 50 g cukr písek

Příprava Drobenka

Z uvedených ingrediencích vypracujte rukama drobenku.

Tip na závěr : Vyzkoušejte koláčky plnit i dalšími náplněmi: jablečné, švestkové, tvarohové nebo makové.

 Autor: www.receptynakazdyden.cz
Receptynakazdyden Receptynakazdyden - Dezerty Přečtěte celý článek