Izraelská babka s čokoládou a kardamomem

před 3 roky 57
Izraelská babka s čokoládou a kardamomem

Mám pocit, že můj recept na babku vám slibuju už tak dlouho, až to pěkný není! Takže tady je. Konečně. Univerzální základní babka-těsto, který je tak akorát pevný, zároveň vláčný a hlavně načechraný jako peříčko. A taky prímově dochucený.

Náplň dělám různou třeba i z povidel, ale tahle je asi moje nejoblíbenější – s čokoškou a kardamomem. To vám voní tak, jakobych zas seděla na schodech vedle pekárny v Jeruzalémě! Jak mně to cestování chybí. Ach. A klidně si do ní přidejte na sucho opražených asi 80 g oříšků (ideálně pistácií – já je neměla) navíc, budou tak mít výraznější aroma, než když je do ní přidáte a upečete jen tak. Vzpomeňte si třeba na moje vanilkový rohlíčky z Vánoc. Zkusíte ji? Já doufám, že jo!

To krásný prkýnko z olivového dřeva mám odsud. S kódem: JAJA10 pak máte navíc na všechno na webu www.traminal.cz 10% slevu.

Recept vznikl ve spolupráci se značkou Siemens.

Příprava:

1. Připravte si formu o velikosti 12×22 cm na toustový chléb nebo jiný chlebíček, vymažte ji a vyložte pečicím papírem po nejširší straně. Vyndejte si suroviny z lednice alespoň 2 hodiny před pečením.

2. Ohřejte podmáslí na teplotu kolem 30°C.

3. Utřete a promíchejte cukr s čerstvým droždím lžící v míse tak, aby vám vznikla tekutina. Přilijte podmáslí (pokud máte droždí v prášku na první větu zapomeňte, Godota byste se nedočkali), promíchejte a přidejte 1/3 (100 g) z celkového množství prosáté mouky.

TIP: Tohle je taková úplně blbuvzdorná metoda, kterou odjakživa zadělávám kynuté těsto podle mojí babičky. Dost možná se mi díky tomu nikdy nesrazilo a vždycky krásně vykynulo. Je to taková moje pojistka. Když jsou kvasinky dobře najedený a rozparáděný, všechno je hned sluncem zalitější!

4. Nechte zakryté čistou utěrkou 15 minut stranou v teple – ne více než 35°C, jinak byste zahubili kvasinky a ty potřebujem – aby se směs zaktivovala. Dokážou vám to bubliny a bublinky i načechranost čerstvě zadělaného těsta.

Postup:

1. Šoupněte mísu pod robot, přidejte máslo a vejce (oboje pokojové teploty), kardamom, čerstvě nastrouhanou citronovou kůru, sůl a zapracujte. Pak postupně po lžících přidávejte zbylé 2/3 mouky a nechte robot s hnětacím hákem pracovat asi 5-7 minut . V rukách vám to potrvá spíš 10 min. Pokud je to potřeba můžete použít během hnětení ještě cca 2 lžíce pšeničné mouky navíc.

2. Dejte těsto kynout. Já použila program kynutí ve svojí kombinovaný troubě s párou. Trvá to jen 30 minut, takže ušetříte dost času a těsto je jako peřinka! Už jinde nekynu (kromě boků v zimě). :P Pokud troubu s funkcí páry nemáte, přikryjte těsto stejnou čistou utěrkou jako prve a dejte na teplé místo, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Potrvá to pak asi 1 hodinu, hodinu a půl.

3. Mezitím si připravte náplň a na plotně při nízké teplotě jemně rozehřejte čokoládu spolu s máslem a javorovým sirupem. Přidejte namletý kardamom a promíchejte. Dejte stranou a nechte ho zatuhnout do krémové konzistence tak, aby se vám dobře na těsto roztíral – tedy ani málo ani moc. Já k tomu používám mrazák a často konzistenci kontroluju, ale postačí vám i lednice. Jen to potrvá o chlup déle.

4. Pak si vzpomeňte na svého nejméně oblíbeného politika, vraťte se k vykynutému těstu a dejte mu „tečku“. Opravdu. Dejte ruku v pěst a do středu zabořte hranu svých ohnutých kloubů tak, abyste z těsta dostaly přebytečný vzduch a dobře se vám s ním pracovalo. Díky tomu se uvolní plyny, které by těstu překážely. No prostě by ho zbytečně dusily. Posypte zlehka pracovní plochu moukou a těsto na ní rozválejte tak, aby se vám k podkladu nikde nepřilepilo, mělo tloušťku zhruba 6–7 mm a bylo rozprostřené do velikosti cca 25–45 cm.

5. Namažte na těsto vhodně zatuhlý krém všude kromě okrajů (cca 2 cm). Necháváte tam prostor proto, aby vám šlo těsto dobře zavinout a nikde vám krém nevylezl. Potom zarolujte těsto opatrně jako klasickou roládu. Spoj pevně stiskněte podél i na koncích. Dejte váleček těsta vychladit na 5 minut do mrazáku (na 15 do lednice), bude se vám tak lépe krájet.

6. Rozkrojte těsto vejpůl podélně tak, aby vám vznikly dva prameny (já k tomu používám nerezovou stěrku/kartu, ale stačí vám nůž). Ty pak obtáčejte kolem sebe do jednoduché šroubovice rozkrojeným profilem, aby vznikl krásný cop, kde se střídají vrstvy těsta a voňavé náplně. Opatrně vložte do formy a nechte těsto znovu nakynout (kynu zase 30 minut v troubě).

7. Babku pečte při 170°C cca 35 minut na horní a spodní ohřev.

8. Jakmile ji vyndáte z trouby ještě horkou ji polijte javorovým sirupem. Nechte ji zcela vychladnout a teprve potom ji vyjměte z formy a nakrájejte na mramorované plátky. A hlavně – hlavně si nechte chutnat! :)

Zásadně zdravě Zásadně zdravě - Dezerty Přečtěte celý článek