Málem se nechce věřit, že tyhle skvělé balíčky – spojení tradiční japonské tvarované rýže a sendvičů – byly vynalezeny teprve před třiceti lety. Vhodné pro kteroukoli denní dobu!
Suroviny
tuňák (konzerva) 2 ks
menší konzerva, ve vlastní šťávě, slitá
sójová omáčka 3 PL
nebo méně
jarní cibulka 1 svazek
pouze zelená část, nakrájená na šířku sendviče
zelí červené 3 ks
2–3 malé listy, nakrájené na širší plátky
sezamová semínka
bílá, na posypání
Postup
1
Rýži uvařte podle návodu na obalu. Ještě teplou ji ochuťte octem smíchaným se solí a cukrem a nechte vychladnout.
2
V misce smíchejte tuňáka a majonézu, dochuťte sójovou omáčkou a srirachou. Plát řasy položte vždy jedním rohem k sobě, doprostřed rozetřete do čtverce hrstku rýže a upěchujte, rohy řasy nechte volné na zabalení. Na rýži rozetřete tuňákovou směs, poklaďte okurkou, jarní cibulkou a trochou zelí a završte opět hrstkou rýže. Upěchujte. Volné rohy řasy přeložte přes náplň, uzavřete jako obálku a utvořte pevný balíček, otočte spojem dolů a nechte odpočívat, řasy se přilepí k rýži. Potom sendviče přepulte a posypte sezamem.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu