Kari massaman s chlebovníkem podle Sofie Smith

před 1 rok 80
Kari massaman s chlebovníkem podle Sofie Smith

Obvykle se kari massaman připravuje z hovězího masa. Šéfkuchařka Sofie Smith však červené maso už delší dobu nejí, a tak vymyslela verzi s chlebovníkem, více známým pod názvem jackfruit. Klíčem k tomu, aby kari chutnalo plně, je dodat extra porci umami tak, že chlebovník předem opečete a také použijete pořádný vývar. Pasta massaman se dá koupit i hotová, ale čerstvé se nic nevyrovná.

Suroviny

Na massaman pastu (250 ml pasty)

chilli paprička 6 ks

dlouhé červené papričky zbavené stopky a semen

šalotka 150 g

oloupaná a nakrájená nahrubo

česnek 6 stroužků

oloupaných

citronová tráva 2 ks

pouze spodní silnější část, nakrájená najemno

listy kafirové limety 4 listy

rostlinný olej 6 PL

+ na zalití

jackfruit 2 konzervy

jackfruit ve slaném nálevu (ne sladký kompot)

kari pasta 6 PL

připravená massaman pasta

listy kafirové limety 3 listy

šiitake 4 ks

sušené (není nutné)

vývar zeleninový 250 ml

asijský (viz Něco navíc)

sójová omáčka 2 PL

+ na dochucení (případně rybí omáčka, pokud netrváte na vegan verzi)

palmový cukr 2 ČL

nebo hnědý cukr + na dochucení

tamarindová pasta 2 PL

+ případně na dochucení

chilli paprička 1 ks

červená

rýže jasmínová

nebo placky roti

Postup

1

Začněte pastou. Na pánvi na sucho opražte koriandr, hřebíček, badyán a pepř. Nechte zchladnout, pak utlučte v hmoždíři nebo umelte v mlýnku na koření na prášek. Čerstvé chilli papričky nakrájejte nahrubo a vložte do sekáčku spolu s šalotkou, česnekem, citronovou trávou, listy kafírové limety a galangalem. Přidejte utlučené koření, mletou skořici, mleté chilli a arašídy. Rozmixujte, v případě potřeby přidejte trochu vody. 

2

V pánvi rozehřejte olej, přidejte umixovanou pastu, opékejte a míchejte, dokud pasta neztratí ,syrové‘ aroma česneku, šalotek a chilli a neztmavne, trvá to asi 10 minut. Oddělte 6 lžic, zbytek upěchujte do skleničky, zalijte olejem a uložte do lednice, kde vydrží 2 týdny. Pastu můžete také zamrazit.

3

Kousky jakcfruitu z plechovky slijte, propláchněte ve vodě, několikrát vodu vyměňte a pak kousky osušte.

4

V pánvi nebo woku rozpalte trošku oleje a jackfruit zprudka opečte dohněda. Vyjměte a uchovejte stranou.

5

Přilijte do pánve další olej, přidejte připravenou kari pastu, kardamom, listy kafírové limety a svitek skořice. Společně opékejte a míchejte 2–3 minuty, až pasta začne vonět. Vraťte do pánve opečený jackfruit, přidejte šiitake (pokud používáte) a zalijte vývarem. Přiveďte k jemnému varu. Přiklopte pokličkou a vařte 20 minut.

6

Mezitím nakrájejte brambory na kostky a uvařte v dalším hrnci v osolené vodě doměkka. Slijte a dejte stranou.

7

Vlijte do pánve kokosové mléko a sójovou omáčku. Přidejte cukr a tamarindovou pastu a zamíchejte. Vařte na pomalém ohni 10 minut, pak přidejte vařené brambory a nechte 5 minut prohřát. Podle potřeby dochuťte, posypte lístky koriandru, sekanými arašídy a chilli. Jez- te s jasmínovou rýží nebo plackami roti.

NĚCO NAVÍC

  • Konzervy jackfruitu ve slaném nálevu jsou k dostání např. v drogerii dm nebo v prodejnách asijských potravin, stejně jako galangal, listy kafírové limety, citronová tráva, tamarind, šiitake a palmový cukr.
  • Vývar je ideální silný zeleninový, s asijskými ingrediencemi. V Sofiině verzi nikdy nechybí na řezu nasucho opečená cibule, zázvor a celer. Přidává také sušené houby šiitake, zbytky horních stvolů z citronové trávy a listy kafírové limety. Vývar dochucuje trochou sójové omáčky a lžící ústřicové omáčky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

Jak připravit domácí listové těsto, aby se vždy povedlo

Jak připravit domácí listové těsto, aby se vždy povedlo

Příprava domácího listového těsta je trochu vyšší dívčí. Proč byste se do ní měli pouštět, i když je listové těsto dostupné i v obchodech? Můžete si být naprosto jistí tím, že je v těstě máslo! A na chuti se to jednoznačně podepíše. Poctivý...

Upečte si bábovku z ovoce bohů aneb Pečeme s kaki

Upečte si bábovku z ovoce bohů aneb Pečeme s kaki

Sytá oranžová barva, šťavnatá dužina a příjemná sladká chuť. Také už se vám při těch slovech sbíhají sliny? Řeč je o kaki, ovoci, které u nás ještě před pár lety skoro nikdo neznal, ale dnes už ho seženete téměr v každém supermarketu. Právě...

 Připravte slaný koláč neboli quiche!

Škola pečení: Připravte slaný koláč neboli quiche!

Naučte se základ a pak už jen zkoušejte a objevujte nové varianty slaného koláče! Poslouží jako skvělý oběd i jako chutná teplá večeře. Upotřebíte do něj přebytky cuket za zahrádky, špenát z mrazáku, samotnou cibuli i houby – a vždycky bude...

7 potravin, na které by si měli vegetariáni dát pozor

7 potravin, na které by si měli vegetariáni dát pozor

Vegetariánství zdaleka není jen o zavržení živočišných výrobků. Je to životní styl, kterým vegetariáni zohledňují dopady živočišné produkce na životní prostředí. I u nás v posledních letech získává stále více příznivců. Ve stravování však...

 Umíte vařit italskou kuchyni?

KVÍZ: Umíte vařit italskou kuchyni?

Italská kuchyně je rozmanitá. Každý z dvaceti italských regionů se vyznačuje osobitými chutěmi, recepty, produkty a surovinami. Mezi evergreeny patří lasagne, pizza, boloňské ragú a krémové rizoto. Receptů však existují tisíce. Zkuste si...

Apetitonline Apetitonline - Asijská kuchyně Přečtěte celý článek