Obvykle se kari massaman připravuje z hovězího masa. Šéfkuchařka Sofie Smith však červené maso už delší dobu nejí, a tak vymyslela verzi s chlebovníkem, více známým pod názvem jackfruit. Klíčem k tomu, aby kari chutnalo plně, je dodat extra porci umami tak, že chlebovník předem opečete a také použijete pořádný vývar. Pasta massaman se dá koupit i hotová, ale čerstvé se nic nevyrovná.
Suroviny
Na massaman pastu (250 ml pasty)
chilli paprička 6 ks
dlouhé červené papričky zbavené stopky a semen
šalotka 150 g
oloupaná a nakrájená nahrubo
česnek 6 stroužků
oloupaných
citronová tráva 2 ks
pouze spodní silnější část, nakrájená najemno
listy kafirové limety 4 listy
rostlinný olej 6 PL
+ na zalití
jackfruit 2 konzervy
jackfruit ve slaném nálevu (ne sladký kompot)
kari pasta 6 PL
připravená massaman pasta
listy kafirové limety 3 listy
šiitake 4 ks
sušené (není nutné)
vývar zeleninový 250 ml
asijský (viz Něco navíc)
sójová omáčka 2 PL
+ na dochucení (případně rybí omáčka, pokud netrváte na vegan verzi)
palmový cukr 2 ČL
nebo hnědý cukr + na dochucení
tamarindová pasta 2 PL
+ případně na dochucení
chilli paprička 1 ks
červená
rýže jasmínová
nebo placky roti
Postup
Začněte pastou. Na pánvi na sucho opražte koriandr, hřebíček, badyán a pepř. Nechte zchladnout, pak utlučte v hmoždíři nebo umelte v mlýnku na koření na prášek. Čerstvé chilli papričky nakrájejte nahrubo a vložte do sekáčku spolu s šalotkou, česnekem, citronovou trávou, listy kafírové limety a galangalem. Přidejte utlučené koření, mletou skořici, mleté chilli a arašídy. Rozmixujte, v případě potřeby přidejte trochu vody.
V pánvi rozehřejte olej, přidejte umixovanou pastu, opékejte a míchejte, dokud pasta neztratí ,syrové‘ aroma česneku, šalotek a chilli a neztmavne, trvá to asi 10 minut. Oddělte 6 lžic, zbytek upěchujte do skleničky, zalijte olejem a uložte do lednice, kde vydrží 2 týdny. Pastu můžete také zamrazit.
Kousky jakcfruitu z plechovky slijte, propláchněte ve vodě, několikrát vodu vyměňte a pak kousky osušte.
V pánvi nebo woku rozpalte trošku oleje a jackfruit zprudka opečte dohněda. Vyjměte a uchovejte stranou.
Přilijte do pánve další olej, přidejte připravenou kari pastu, kardamom, listy kafírové limety a svitek skořice. Společně opékejte a míchejte 2–3 minuty, až pasta začne vonět. Vraťte do pánve opečený jackfruit, přidejte šiitake (pokud používáte) a zalijte vývarem. Přiveďte k jemnému varu. Přiklopte pokličkou a vařte 20 minut.
Mezitím nakrájejte brambory na kostky a uvařte v dalším hrnci v osolené vodě doměkka. Slijte a dejte stranou.
Vlijte do pánve kokosové mléko a sójovou omáčku. Přidejte cukr a tamarindovou pastu a zamíchejte. Vařte na pomalém ohni 10 minut, pak přidejte vařené brambory a nechte 5 minut prohřát. Podle potřeby dochuťte, posypte lístky koriandru, sekanými arašídy a chilli. Jez- te s jasmínovou rýží nebo plackami roti.
NĚCO NAVÍC
- Konzervy jackfruitu ve slaném nálevu jsou k dostání např. v drogerii dm nebo v prodejnách asijských potravin, stejně jako galangal, listy kafírové limety, citronová tráva, tamarind, šiitake a palmový cukr.
- Vývar je ideální silný zeleninový, s asijskými ingrediencemi. V Sofiině verzi nikdy nechybí na řezu nasucho opečená cibule, zázvor a celer. Přidává také sušené houby šiitake, zbytky horních stvolů z citronové trávy a listy kafírové limety. Vývar dochucuje trochou sójové omáčky a lžící ústřicové omáčky.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Jak připravit domácí listové těsto, aby se vždy povedlo
Příprava domácího listového těsta je trochu vyšší dívčí. Proč byste se do ní měli pouštět, i když je listové těsto dostupné i v obchodech? Můžete si být naprosto jistí tím, že je v těstě máslo! A na chuti se to jednoznačně podepíše. Poctivý...
Upečte si bábovku z ovoce bohů aneb Pečeme s kaki
Sytá oranžová barva, šťavnatá dužina a příjemná sladká chuť. Také už se vám při těch slovech sbíhají sliny? Řeč je o kaki, ovoci, které u nás ještě před pár lety skoro nikdo neznal, ale dnes už ho seženete téměr v každém supermarketu. Právě...
Škola pečení: Připravte slaný koláč neboli quiche!
Naučte se základ a pak už jen zkoušejte a objevujte nové varianty slaného koláče! Poslouží jako skvělý oběd i jako chutná teplá večeře. Upotřebíte do něj přebytky cuket za zahrádky, špenát z mrazáku, samotnou cibuli i houby – a vždycky bude...
7 potravin, na které by si měli vegetariáni dát pozor
Vegetariánství zdaleka není jen o zavržení živočišných výrobků. Je to životní styl, kterým vegetariáni zohledňují dopady živočišné produkce na životní prostředí. I u nás v posledních letech získává stále více příznivců. Ve stravování však...
KVÍZ: Umíte vařit italskou kuchyni?
Italská kuchyně je rozmanitá. Každý z dvaceti italských regionů se vyznačuje osobitými chutěmi, recepty, produkty a surovinami. Mezi evergreeny patří lasagne, pizza, boloňské ragú a krémové rizoto. Receptů však existují tisíce. Zkuste si...