Kimči lívanec

před 4 roky 53
Kimči lívanec

Říká vám něco okonomiyaki? Japonská zelná „palačinka“ s tuňákem bonito? Tak tohle je vlastně její korejská kámoška. A na její výrobu potřebujete jenom uleželé kimči a (pohankovou) mouku, případně vejce. Čím je naložené zelí starší, ideálně tak 2-3 měsíce, tím výraznější a tudíž chutnější placka bude.

Jak si ji nazdobíte je na vás. Já použila zakysanou smetanu, rozinkovo-rajčatové chutney, nať jarní cibulky, naklíčenou vojtěšku (alfa alfa) a trochu brynzy.

Kdybyste se chtěli vrhnout do klíčení, můžete se inspirovat tuhle (na obrázku naklíčená rukola).

View this post on Instagram

KLÍČENÍ & SEMÍNKA Před víkendem už jsem přivítala jaro prvním letošním klíčením.🌱🥰 Na sítku mám rukolu (na fotce) a ve sklenicích pískavici (řecký seno), vojtěšku (alfa alfa) a slunečnicový semínka. Pár dalších a do zásoby už mám na cestě ze @sonnentor.cz.🌞Misky se sítkem a sklenice s držákem mám od Markétky @kitchenettehome z @kitchenetteshop.cz, čímž odpovídám zároveň i na nejčastější otázky, kde semínka kupuju a odkud mám klíčící vybavení ❤️. ~ Pak vás zajímalo, jaký klíčky mám nejradši, a jak chutnají: rukola (je příjemně pikantní), vojtěška (taková čerstvá), slunečnicový semínko (jako svěží slunečnicový semínko 🤷🏼‍♀️😅), pískavice (jako nahořklý hrášek), červená řepa (jako mladá řepa), mungo (jako křupavá čerstvá luštěnina), stejně tak i cizrna, jen ta je víc oříšková, lněný semínko (je taky jakoby oříškový a šťavnatý), hořčice (je voňavá a pikantní), jetel (čerstvý a svěží jako mladej ječmen – ne ten prášek, ale rostlinka), řeřichu asi všichni dobře znáte. ~ Kromě toho mi vás hodně psalo, že jste klíčet zkoušeli, ale napovrchu semínek se vám hned druhý/třetí den začala tvořit plíseň. Podle fotek, co většina z vás poslala jsme se dobrali, že nejde o plíseň, ale shluk kořínků, který zůstaly napovrchu a neprovrtaly se skrze sítko. Ony jsou totiž takový chlupatý, což můžete vidět na fotce v galerii u dne dva (vespod na fotce uprostřed, těsně pod sítkem, takový ty droboulinkatý chomáčky)😉. ~ No, a potom vás zajímalo, jak a kde ty semínka klíčit. Tak ty semínka, co kolem sebe tvoří gel jako právě rukola nebo lněný semínko, ale i třeba tu řeřichu (a chia, ale ty mně nikdy nevyrostly🤨). Stačí je namočit na cca 20 min, a pak čepelí nože semínka rovnoměrně rozprostřít po sítku. Dospodu dát do misky vodu, dvakrát denně je stříkám i zvrchu rozprašovačem a první dva dny je mám přikrytý talířem, aby byly ve tmě a vlhku. Důležitý je nevystavovat je na sítku, ani ve sklenicích sluníčku, spíš kličte v přítmí a nikdy ne u topení. Semínka ve sklenici nechávám ve vodě od rána do večera tzn. cca 8 hodin, pak je sliju, otočím vzhůru nohama, aby sítkem mohla odcházet voda, a dvakrát denně proplachuju. A to je vše! Klíčit můžete i drobný semínka na vatě… Pokračování v komentáři.

A post shared by Jája 🐰🦊🐰❤️ (@zasadnezdrave) on Mar 24, 2020 at 10:06am PDT

A pokud máte chuť připravit si vynikající čatní, tak recept na moje letní oblíbený je tohle rajčatový s rozinkama volně podle naší babičky Evičky. Já si tam přidala koření a upravila pár drobností…

Rajčatové čatní

  • 2 červené cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • (cherry/portské na dochucení)
  • 1 plechovka (400 g) sterilovaných rajčat (nebo vlastních, zavařených)
  • 3 černé kardamomy
  • 3 zelené kardamomy
  • 2 česneky na tenké plátky
  • 1 chilli paprička
  • 8 lžic cukru muscovado (nebo třtinového, případně med)
  • 4 lžíce tmavého vinného octa balzamico
  • 1 hrst hnědých rozinek
  • 1 hrst zlatých rozinek
  • sůl (himalájská)
    čerstvý pepř

Cibuli rozkrojte a nakrájejte na půl kolečka a trošku osmahněte na oleji, přilijte cherry a vyvařte alkohol. Přidejte rajčata a nechte půl hodinky probublávat při mírné teplotě pod poklicí. Pak přidejte zelený (pro specifickou orientální vůni) a černý (díky němu chytne čatní kouřové aroma) kardamom, rozinky, česnek, nakrájenou chilli papričku, balzamico a sladidlo. Nechte pod poklicí ještě 15-20 minut probublávat a na poslední 15 minut odklopte a nechte zredukovat. Dochuťte solí a pepřem. Horkou směs přendejte do sklenic a otočte hlavou vzhůru. Víčko se přisaje podobně jako při zavařování a vydrží vám klidně 5 let (teď jsem jedno otvírala a je vážně z roku 2015).

Postup:

1. Smíchejte kimči s moukou a šťávou, spojte v těsto a nechte ideálně přes noc odležet v lednici.

TIP: Mouku můžete použít jakou máte po ruce, ale mně nejvíc chutná lívanec s moukou pohankovou.

2. Přidejte vejce a promíchejte, případně osolte a opepřete, podle chuti.

TIP: Pokud vejce nemáte nebo ho nechcete použít, nemusíte. Těsto funguje i jen z mouky a zelí. Tím spíš, když je odleželé.

3. Smažte na přepuštěném másle na menší pánvi dozlatova jako velký lívanec z obou stran.

TIP: Na tyhle pokrmy používám malou dokonale nepřilnavou pánvičku Eaziglide. Když v odkazu použijete kód JAJA10, máte na všechny produkty 10% slevu.

4. Lívanec pak potřete zakysanou smetanou, přidejte čatní, nakrájenou jarní cibulku, klíčky vojtěšky a kousky brynzy. A nechte si chutnat!

Zásadně zdravě Zásadně zdravě - Předkrmy Přečtěte celý článek