Říká vám něco okonomiyaki? Japonská zelná „palačinka“ s tuňákem bonito? Tak tohle je vlastně její korejská kámoška. A na její výrobu potřebujete jenom uleželé kimči a (pohankovou) mouku, případně vejce. Čím je naložené zelí starší, ideálně tak 2-3 měsíce, tím výraznější a tudíž chutnější placka bude.
Jak si ji nazdobíte je na vás. Já použila zakysanou smetanu, rozinkovo-rajčatové chutney, nať jarní cibulky, naklíčenou vojtěšku (alfa alfa) a trochu brynzy.
Kdybyste se chtěli vrhnout do klíčení, můžete se inspirovat tuhle (na obrázku naklíčená rukola).
View this post on Instagram
A post shared by Jája 🐰🦊🐰❤️ (@zasadnezdrave) on Mar 24, 2020 at 10:06am PDT
A pokud máte chuť připravit si vynikající čatní, tak recept na moje letní oblíbený je tohle rajčatový s rozinkama volně podle naší babičky Evičky. Já si tam přidala koření a upravila pár drobností…
Rajčatové čatní
- 2 červené cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- (cherry/portské na dochucení)
- 1 plechovka (400 g) sterilovaných rajčat (nebo vlastních, zavařených)
- 3 černé kardamomy
- 3 zelené kardamomy
- 2 česneky na tenké plátky
- 1 chilli paprička
- 8 lžic cukru muscovado (nebo třtinového, případně med)
- 4 lžíce tmavého vinného octa balzamico
- 1 hrst hnědých rozinek
- 1 hrst zlatých rozinek
- sůl (himalájská)
čerstvý pepř
Cibuli rozkrojte a nakrájejte na půl kolečka a trošku osmahněte na oleji, přilijte cherry a vyvařte alkohol. Přidejte rajčata a nechte půl hodinky probublávat při mírné teplotě pod poklicí. Pak přidejte zelený (pro specifickou orientální vůni) a černý (díky němu chytne čatní kouřové aroma) kardamom, rozinky, česnek, nakrájenou chilli papričku, balzamico a sladidlo. Nechte pod poklicí ještě 15-20 minut probublávat a na poslední 15 minut odklopte a nechte zredukovat. Dochuťte solí a pepřem. Horkou směs přendejte do sklenic a otočte hlavou vzhůru. Víčko se přisaje podobně jako při zavařování a vydrží vám klidně 5 let (teď jsem jedno otvírala a je vážně z roku 2015).
Postup:
1. Smíchejte kimči s moukou a šťávou, spojte v těsto a nechte ideálně přes noc odležet v lednici.
TIP: Mouku můžete použít jakou máte po ruce, ale mně nejvíc chutná lívanec s moukou pohankovou.
2. Přidejte vejce a promíchejte, případně osolte a opepřete, podle chuti.
TIP: Pokud vejce nemáte nebo ho nechcete použít, nemusíte. Těsto funguje i jen z mouky a zelí. Tím spíš, když je odleželé.
3. Smažte na přepuštěném másle na menší pánvi dozlatova jako velký lívanec z obou stran.
TIP: Na tyhle pokrmy používám malou dokonale nepřilnavou pánvičku Eaziglide. Když v odkazu použijete kód JAJA10, máte na všechny produkty 10% slevu.
4. Lívanec pak potřete zakysanou smetanou, přidejte čatní, nakrájenou jarní cibulku, klíčky vojtěšky a kousky brynzy. A nechte si chutnat!