Kořeněný tažín

před 6 roky 150
Kořeněný tažín

Ragú s vánočním kořením se po krátkých přípravách bude vařit skoro samo. A navíc jím hravě nakrmíte i armádu hostů!

Suroviny

kližka 2 kg

lze nahradit jehněčí plecí, nakrájená na kostky

olivový olej

lze nahradit slunečnicovým, podle potřeby

cibule 3 ks

středně velká, nakrájená na tenké klínky

česnek 4 stroužek

nakrájený nadrobno

chilli sušené 1 ČL

podle chuti

šafrán špetka

velká špetka mletého šafránu

citron 2 ks

nakládaný, okapaný, nakrájený na tenké klínky (lze sehnat v arabských potravinách)

meruňky 300 g

sušené, propláchnuté

datle 250 g

sušené, propláchnuté, vypeckované

koriandr svazek

lístky nakrájené nahrubo

pistácie 100 g

ve skořápce, vyloupané

1 Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160°C. Maso osolte a opepřete. V litinovém kastrolu rozehřejte 1 lžíci oleje a po částech opékejte maso ze všech stran dozlatova. Maso vždy vyjměte a odložte. S každou další dávkou přidejte podle potřeby lžíci oleje.

2 V uvolněném kastrolu rozehřejte zbývající olej a na středním plameni v něm opékejte cibuli 5 minut, až začne zlátnout. Přidejte česnek, římský kmín, koriandr, chilli, kurkumu, trochu pepře a 1 lžičku mořské soli. Míchejte 1 minutu. Vraťte maso a přilijte 1,5 litru vody, přidejte šafrán, skořici a nakládané citrony. Přiveďte k varu, občas zamíchejte. Přiklopte a duste v troubě 1 hodinu.

3 Vyjměte kastrol z trouby a vmíchejte meruňky a datle, přiklopte, vraťte do trouby a pečte dalších zhruba 30 minut nebo déle, až je maso i sušené ovoce velmi měkké.

4 Přendejte na sporák a dochuťte. Smíchejte škrob s růžovou vodou a 3 lžícemi studené vody a vmíchejte do tažínu. Vařte na malém ohni další minutu do zhoustnutí. Před podáváním posypte nasekanými pistáciemi a koriandrem. Podávejte s kuskusem nebo s rýží. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/12

Apetitonline Apetitonline - Africká kuchyně Přečtěte celý článek