Ragú s vánočním kořením se po krátkých přípravách bude vařit skoro samo. A navíc jím hravě nakrmíte i armádu hostů!
Suroviny
kližka 2 kg
lze nahradit jehněčí plecí, nakrájená na kostky
olivový olej
lze nahradit slunečnicovým, podle potřeby
cibule 3 ks
středně velká, nakrájená na tenké klínky
česnek 4 stroužek
nakrájený nadrobno
chilli sušené 1 ČL
podle chuti
šafrán špetka
velká špetka mletého šafránu
citron 2 ks
nakládaný, okapaný, nakrájený na tenké klínky (lze sehnat v arabských potravinách)
meruňky 300 g
sušené, propláchnuté
datle 250 g
sušené, propláchnuté, vypeckované
koriandr svazek
lístky nakrájené nahrubo
pistácie 100 g
ve skořápce, vyloupané
1 Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160°C. Maso osolte a opepřete. V litinovém kastrolu rozehřejte 1 lžíci oleje a po částech opékejte maso ze všech stran dozlatova. Maso vždy vyjměte a odložte. S každou další dávkou přidejte podle potřeby lžíci oleje.
2 V uvolněném kastrolu rozehřejte zbývající olej a na středním plameni v něm opékejte cibuli 5 minut, až začne zlátnout. Přidejte česnek, římský kmín, koriandr, chilli, kurkumu, trochu pepře a 1 lžičku mořské soli. Míchejte 1 minutu. Vraťte maso a přilijte 1,5 litru vody, přidejte šafrán, skořici a nakládané citrony. Přiveďte k varu, občas zamíchejte. Přiklopte a duste v troubě 1 hodinu.
3 Vyjměte kastrol z trouby a vmíchejte meruňky a datle, přiklopte, vraťte do trouby a pečte dalších zhruba 30 minut nebo déle, až je maso i sušené ovoce velmi měkké.
4 Přendejte na sporák a dochuťte. Smíchejte škrob s růžovou vodou a 3 lžícemi studené vody a vmíchejte do tažínu. Vařte na malém ohni další minutu do zhoustnutí. Před podáváním posypte nasekanými pistáciemi a koriandrem. Podávejte s kuskusem nebo s rýží.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu