V indických domácnostech se kořeněné bramborové placičky tradičně podávají jako chuťovka. Jsou plné hřejivého koření a my jsme je doplnili svěžím křupavým salátem kačumber. Naše batátová verze je lehčí.
Suroviny
zázvor (čerstvý) 4 cm
čerstvý, nahrubo
koriandr hrst
čerstvý, nadrobno
chilli sušené 0.25 ČL
sušené (nebo víc, podle chuti)
římský kmín 1.5 ČL
nahrubo drcený
strouhanka 100 g
skvělá je japonská panko
rostlinný olej
vhodný ke smažení
rajčata 1 ks
střední, oválné, na kostičky
okurka 0.5 ks
na kostičky
cibule červená 1 ks
malá, na kostičky
paprika zelená 1 ks
malá, na kostičky
koriandr hrst
čerstvý, nakrájený
1 Na salát kačumber promíchejte v míse všechnu zeleninu s limetovou šťávou, pořádnou špetkou soli a koriandrem.
2 Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170°C. Batáty ze všech stran propíchejte vidličkou nebo ostrým nožem, položte na plech a pečte 40 až 45 minut doměkka. Pak nechte batáty mírně zchladnout, rozpulte je a vydlabejte z nich lžící dužinu do velké mísy. Přidejte zázvor, koriandr, pepř, chilli, římský kmín a kukuřičný škrob, mírně osolte a všechno dohromady rozšťouchejte. Směs rozdělte na 20 dílů a vytvarujte z nich placičky. Obalte je ve strouhance a přitiskněte ji. Dejte na 20 minut chladit.
3 V nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte trochu oleje. Po dávkách opékejte batátové placičky z každé strany 3–4 minuty, dozlatova a dokřupava. Podávejte se salátem kačumber.
Foto: Kris Kirkham
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu