Krevetové gyozy s vývarem

před 2 roky 90
Krevetové gyozy s vývarem

Domácími knedlíčky gyoza vždy oslníte. Tahle elegantní verze s vývarem hravě obstojí jako první chod luxusního oběda či večeře.

Suroviny

krevety 250 g

vařené, loupané, nakrájené na drobno

arašídy 2 PL

opražené nasucho, nasekané

pažitka 1 svazek

nakrájený na drobno + k podávání

sójová omáčka 1 PL

světlá

zázvor (čerstvý) 6 cm

polovina nastrouhaná, polovina nakrájená na plátky

těsto na knedlíčky 28 ks

kulaté plátky těsta na gyozy

Postup

1

Krevety promíchejte s arašídy, pažitkou, rýžovým vínem, sójovou omáčkou, nastrouhaným zázvorem a 1 lžící sezamového oleje, osolte a opepřete.

2

Do středu každého plátu těsta na knedlíčky dejte zhruba lžíci náplně, okraje těsta potřete vodou, těsto přeložte na půl, aby vznikl tvar půlměsíce, a prsty okraje těsta stiskněte k sobě, vytvarujte do vlnek a položte zvlněným okrajem nahoru na pracovní desku. Postupně takto spotřebujte všechnu náplň. 

3

Do džbánu dejte čaj a zalijte jej vroucím vývarem, nechte 2 minuty louhovat a sceďte do rendlíku. K ochucenému vývaru přidejte zázvor nakrájený na plátky, mirin a cukr a nechte zhruba 5 minut zvolna provařit.

4

V nepřilnavé pánvi rozehřejte lžíci oleje a vyskládejte do ní gyozy spojem nahoru. Opékejte je asi 2 minuty, aby zespoda byly dozlatova, poté do pánve vlijte cca půl hrnku vody a rychle přiklopte. Nechte 5 minut vařit v páře pod pokličkou, dokud se všechna voda nevyvaří. Pokud poté kraje gyoz vypadají bílé a nedovařené, přidejte ještě trochu vody, opět přiklopte a ještě minutku vařte. 

5

Podávejte v hlubokých talířích s vývarem, zdobte další pažitkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

 Jak a z čeho ho vyrobit?

Domácí pesto: Jak a z čeho ho vyrobit?

Nevíte, co s přebytkem bylinek? Vyrobte si domácí pesto. V obchodech běžně seženete to bazalkové nebo ze sušených rajčat. To domácí ale za sebou bude mít příběh a vaši píli. Doma si navíc můžete vyrobit pesto z nejrůznějších bylin a surovin...

High protein večeře do 20 minut

High protein večeře do 20 minut

Proteiny neboli bílkoviny patří mezi základní kameny zdravého organismu. Naše tělo je získává ze stravy či potravinových doplňků. Jak dopřát tělu dostatek bílkovin a nestrávit půl dne v kuchyni? Poradíme vám, jak připravit ty nejchutnější...

Apetitonline Apetitonline - Asijská kuchyně Přečtěte celý článek