Krevety s pomelem

před 1 rok 100
Krevety s pomelem

Pokud vám doma zbývá pomelo a podávané samo o sobě již nudí, šup s ním do salátu. Je důležité, aby byl plod šťavnatý, jinak je půl kouzla pryč. V případě nouze můžete nahradit pomelo grapefruitem.

Suroviny

krupicový cukr 1,5 PL

+ 1 lžička navíc

rybí omáčka 2 PL

+ 2 lžičky navíc

chilli paprička ½ ks

bez semínek, nakrájená na drobno

krevety 450 g

syrové loupané, mohou být i rozmražené

pražené nasucho, drcené, bez soli

Postup

1

Pomelo oloupejte a ořezejte spodní bílou část slupky. Pak nožem vyřežte z pomela segmenty nebo tenkou slupičku oloupejte rukama a rozdělte na sousta. Okurku nakrájejte na kolečka a následně čtvrtky, šalotku na jemná kolečka.

2

Na zálivku dejte do misky 1,5 lžíce cukru, 2 lžíce limetové šťávy, 2 lžíce rybí omáčky a nasekanou chilli papričku a míchejte, až se cukr rozpustí. Dejte stranou. V další misce smíchejte zbylou lžičku cukru a 2 lžičky rybí omáčky se sójovou omáčkou.

3

Na pánvi rozehřejte olej a vhoďte do něj krevety. Opékejte cca 1 minutu, pak obraťte a opékejte další minutu, až krevety začnou růžovět. Zalijte omáčkou z cukru, rybí a sójové omáčky a nechte chvilku společně povařit. Pak odstavte.

4

Smíchejte kousky pomela, okurku a šalotku a pokapejte zálivkou. Přisypte nasekané lístky máty a lístky koriandru, přidejte ochucené krevety. Posypte oříšky a cibulkou a ihned jezte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

 Jana do Lugana jezdí už 12 let

Pohlednice ze Švýcarska: Jana do Lugana jezdí už 12 let

„Tento kout Švýcarska je mile zpátečnickou oázou, která úspěšně odolává globalizaci a rychlému životnímu stylu – lidé tu stále ještě umějí vášnivě a dlouho diskutovat třeba o tom, jak má vypadat ideálně uvařené rizoto, to mi připadá...

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Apetitonline Apetitonline - Asijská kuchyně Přečtěte celý článek