Díky jogurtu je tohle skvělé východoindické kari lahodně krémové, aniž by vás zahltilo tukem.
Suroviny
kuřecí prsa 4 ks
s kostí, bez kůže, rozpůlená
cibule 1 ks
střední, nadrobno
česneková pasta 1 ČL
(viz Něco navíc)
1 ČL
zázvorová pasta (viz Něco navíc)
jogurt řeckého typu 100 g
chilli paprička 4 ks
podélně rozříznuté
placky čapátí lze nahradit vařenou rýží, k podávání
česneková pasta 0.5 PL
(viz Něco navíc)
0.5 ČL
zázvorová pasta (viz Něco navíc)
kurkuma (mletá) 0.5 ČL
mletá
1 V míse důkladně promíchejte kuře s přísadami na marinádu. Nechte stát nejméně hodinu, ale ještě lépe nechte rozležet přes noc v chladničce.
2 Ve velké nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte kardamom a skořici a pár sekund opékejte. Pak přidejte cibuli a 15 minut ji opékejte, občas ji důkladně promíchejte, aby rovnoměrně zlátla.
3 Přidejte česnekovou i zázvorovou pastu a minutu důkladně míchejte. Pak zmírněte oheň a vmíchejte koriandr, římský kmín a jogurt. Minutu prohřívejte, pak zesilte oheň zpátky na střední a přidejte kuřecí prsa v jedné vrstvě. Opékejte je asi 8 minut a přitom je obracejte. Přidejte chilli papričky, přiklopte a zvolna duste na mírném ohni 25–30 minut, tu a tam promíchejte. Podle potřeby podlijte trochou vody, pokud by se směs příliš vysušila.
4 Vmíchejte garam masalu a nasekaný koriandr. Podávejte s plackami čapátí nebo s rýží.
NĚCO NAVÍC
Na česnekovou či zázvorovou pastu nahrubo nasekejte oloupaný česnek, respektive zázvor, a pak je v malém mixéru či sekáčku na potraviny rozmixujte s trochou vody na pastu.
Foto: Kris Kirkham
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu