Kuřecí biryani z nedaleké restaurace už nám v redakci během hektické uzávěrky nejednou zachránilo život. Pak jsme si ho začali dávat i mimo uzávěrky, protože je zkrátka skvělé. Zamilovali jsme si ho natolik, že když nastala doba práce z domova, nedalo se nic dělat a museli jsme se ho naučit připravit sami. Stačí nakoupit koření a můžete se do něj pustit s námi.
Suroviny
rajčatový protlak 60 g
malé balení
paprika sladká 1 ČL
mletá
sůl 2 PL
+ špetka na marinádu
česnek 2 stroužky
oloupané
zázvor (čerstvý) 5 cm
oloupaný
cibule smažená
koupíte v asijských potravinách
kuřecí stehenní řízky 700 g
nakrájené na větší sousta
Postup
1
Do mísy dejte jogurt, protlak, olej, koření a špetku soli. Přidejte prolisovaný česnek, jemně nastrouhaný zázvor, 2 lžíce smažené cibulky a promíchejte. Vložte maso a marinujte ho aspoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
2
Do hrnce dejte vařit 1,5 litru vody se 2 lžícemi soli, bobkovým listem, hřebíčkem a kardamomem. Do vroucí vody vsypte rýži a odkryté prudce vařte 5 minut, aby rýže byla ne zcela dovařená – když stisknete zrnko mezi prsty, mělo by být měkké, ale uvnitř syrové. Rýži slijte i s kořením do cedníku. Do horkého mléka vložte šafrán, zamíchejte a nechte jej pouštět barvu.
3
Na oheň postavte hluboký a dostatečně velký hrnec se silným dnem a nasucho jej rozehřejte. Vložte maso i s marinádou a nechte bublat 5–7 minut, promíchávejte. Na vrstvu masa nasypte vrstvu smažené cibulky a na ni rozložte předvařenou rýži i s kořením. Uhlaďte do rovnoměrné vrstvy. Rýži pokapejte mlékem se šafránem a rozpuštěným ghí.
4
Přiklopte dobře padnoucí poklicí a na mírném ohni duste 20 minut. Pak vypněte oheň, ale nechte jídlo ještě 5 minut přiklopené odpočívat. Sundejte poklici, posypte znovu smaženou cibulkou a lístky koriandru a máty. Promíchejte a servírujte.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu