Kuře pečené na plechu s květákem

před 1 rok 105
Kuře pečené na plechu s květákem

Recepty z jednoho hrnce či plechu mají neskutečné kouzlo. Chutě a vůně všech surovin se krásně propojí a zintenzivní. Stačí přidat jednoduchý jogurtový dip s bylinkami, čerstvou bagetku a hostina je na světě.

Suroviny

kuřecí stehna 6 ks

rozdělená na horní stehno a paličku

květák 1 hlava

rozdělená na růžičky

šalotka 3 ks

nakrájená na čtvrtky

Na jogurtovo-bylinkový dip

jogurt řeckého typu 300 g

citronová štáva 2 PL

+ pár kapek navíc

česnek 1 stroužek

nastrouhaný

Postup

1

Rozehřejte troubu na 220 °C. Ve velké míse prošlehejte mletý koriandr, mletou uzenou papriku a kajenský pepř s 1,5 lžící oleje, solí a pepřem. Do mísy vložte kuřecí díly a obalte je ve směsi koření a oleje. Kuře rozložte na plech kůží nahoru, vložte do trouby a pečte 15 minut.

2

Do mísy dejte zbylý olej, šalotky a větší špetku soli. Přihoďte růžičky květáku (můžete přidat i pěkné neovadlé listy) a také je ve směsi obalte. Vyjměte plech z trouby a rozložte květák okolo masa.

3

Vraťte do trouby a pečte dalších 30 minut, až kuře a květák zezlátnou. Zeleninu během pečení promíchejte, aby se opekla ze všech stran, kuřecí stehna otočte.

4

Mezitím připravte dip: Prošlehejte jogurt s nasekanými bylinkami, citronovou šťávou a česnekem, osolte, opepřete. Do podávání uchovejte v chladu.

5

Kuře a zeleninu na talíři pokapejte výpekem a troškou citronové šťávy. Podávejte s jogurtovým dipem a jezte s bagetkou, kterou můžete vytřít zbylý výpek.

NA SVAČINU: SENDVIČ
Ze zbylého kuřete stáhněte kůži a oberte maso. Ciabattu rozřízněte na polovic a obě rozkrojené části pomažte bazalkovým pestem. Na spodní polovinu naskládejte 1–2 plátky rajčete a kuřecí maso, navrch položte silný plátek mozzarelly. Přiklopte druhou polovinou ciabatty. V této fázi můžete buď jen pevně zabalit, nebo navíc zapéct à la panini v sendvičovači. Pokud ho nemáte, rozehřejte v pánvi trošku olivového oleje. Vložte naplněnou ciabattu a opékejte, až spodek pečiva zezlátne a sýr se začíná lehce roztékat. Pak sendvič otočte, zatižte druhou pánví a opečte z druhé strany.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

 Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...

 Opojné osvěžení na letní párty

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...

AD

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Apetitonline Apetitonline - Indická kuchyně Přečtěte celý článek