Kuřecí špízy s arašídovou omáčkou

před 2 roky 76
Kuřecí špízy s arašídovou omáčkou

Recept pochází z Bangkoku, respektive jeho čínské čtvrti, která je proslulá skvělým pouličním jídlem. 

Suroviny

vnitřní kuřecí prsní filety

Postup

1

Rostlinný olej, červenou kari pastu, mletou kurkumu, kondenzované mléko a sójovou omáčku smíchejte ve větší nerezové míse dohladka. Přidejte maso a pořádně je v marinádě obalte. Nechte marinovat alespoň 1 hodinu nebo nejlépe přes noc v lednici. Pak napichujte vždy 1–2 kousky na grilovací jehly či dřevěné špejle a opékejte je na středně rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi ze všech stran 10–20 minut (podle tloušťky masa) dozlatova. 

2

Na arašídovou omáčku dejte do rendlíku na mírný oheň vařit arašídové máslo s kokosovým mlékem a červenou kari pastou a směs umíchejte dohladka. Dochuťte sójovou omáčkou, šťávou z limety a krupicovým cukrem. Přiveďte k varu a pak hned stáhněte z ohně. 

3

Kuřecí špízy namáčejte v arašídové omáčce a podávejte s thajským okurkovým salátem (viz Recept navíc níže).

NĚCO NAVÍC
Pokud používáte dřevěné špejle, namočte je předem na 1 hodinu do vody, abyste zabránili jejich pozdějšímu spálení. Maso můžete připravit také v troubě. Špízy rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15–20 minut v troubě vyhřáté na 220 °C dozlatova.

RECEPT NAVÍC – thajský okurkový salát Připravte zálivku. V míse smíchejte 2–3 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce šťávy z limety, 1 lžíci krupicového cukru a sůl podle chuti. 1 salátovou okurku nakrájejte šikmo na tenké plátky, 1/2 červené cibule nakrájejte na co nejtenčí půlkolečka a promíchejte v míse se zálivkou. Nakonec zlehka vmíchejte hrst lístků thajské bazalky, máty a koriandru a podávejte třeba ke kuřecím špízům.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Zmrzlina v nejlepší společnosti. Co ukrývá sundae?

Zmrzlina v nejlepší společnosti. Co ukrývá sundae?

Tradiční americký zmrzlinový pohár, který se objevil koncem 19. století, si zamilovala i Marilyn Monroe. A není se čemu divit, protože je to velká dobrota. Co všechno sundae ukrývá, proč nese tak zvláštní název a jaké jsou okolnosti jeho...

Apetitonline Apetitonline - Thajská kuchyně Přečtěte celý článek