Kuřecí vývar se zázvorem

1 týden starý 4
Kuřecí vývar se zázvorem

Kuřecí vývar je léčivý, a když jej doplníte zázvorem a česnekem, je to ta nejlepší medicína na podzimní plískanice.

Suroviny

cibule 1 ks

nakrájená na drobno

řapíkatý celer 2 ks

nadrobno

mrkev 1 ks

nakrájená na drobno

česnek 8 stroužků

nasekaných nahrubo

zázvor (čerstvý) 2 PL

oloupaný, na drobno nasekaný

těstovinová rýže 100 g

orzo

citronová štáva

podle chuti

libeček

nebo hladkolistá petrželka, na ozdobení

chilli sušené

vločky (nemusí být)

Postup

1

V hrnci rozehřejte olej. Opečte na něm kuřecí stehna dozlatova, pak maso vyjměte a z kuřete kůži stáhněte (nemusíte ji vyhazovat, kůži můžete ještě více vykřupat nasucho na pánvi nebo v troubě a sníst). Na vypečený tuk do hrnce vsypte cibuli, celer, mrkev, česnek a zázvor. Opékejte a míchejte asi 8 minut, až zelenina zezlátne a začne měknout – pokud se příliš připéká, podlijte troškou vývaru nebo vody a nechte odpařit. Jakmile je zelenina zkaramelizovaná, přilijte veškerý kuřecí vývar, přidejte k němu 250 ml vody, bobkové listy a osolte. Do hrnce vložte kuřecí stehna bez kůže. Přiveďte polévku k varu, pak stáhněte plamen a nechte asi 40 minut vařit pomalým varem.

2

Zkontrolujte kuřecí maso, mělo by odpadat od kostí. Pokud chcete jen vývar bez zeleniny, obsah hrnce slijte přes cedník. Maso oberte, natrhejte na kousky a vraťte do vývaru. Pokud chcete ve vývaru i zeleninu, vyjměte pouze stehna, maso oberte a vraťte do hrnce.

3

V dalším rendlíku přiveďte k varu osolenou vodu, vsypte těstovinovou rýži a vařte asi 8 minut, slijte a přidejte do vývaru. 

4

Ochuťte vývar troškou citronové šťávy, dosolte a posypte lístky libečku nebo petrželky a chilli vločkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

 Připravte si nápoj dlouhověkosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...

Jak na bezlepkový chléb?

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

AD

Vybírejte si kvalitní potraviny a vyhrajte nákup zdarma!

Vybírejte si kvalitní potraviny a vyhrajte nákup zdarma!

Učiňte bezmyšlenkovitým nákupům přítrž. Nakupování s rozmyslem a pečlivé sledování obalů potravin se vám může vyplatit hned několikrát! Nejenže budete aktivně předcházet plýtvání potravinami, ale výběr výrobků s některou ze značek kvality...

Apetitonline Apetitonline - Asijská kuchyně Zdroj