Díky směsi koření ras el hanout se bleskově přenesete do Maroka. Kromě neodolatelné vůně a chuti u této večeře zaručeně oceníte i expresní přípravu – v kuchyni totiž nestrávíte déle než 30 minut.
Suroviny
jogurt řeckého typu 150 g
česnek 2 stroužky
nadrobno
kuřecí prsa 2 ks
nakrájená na proužky
koření 1 ČL
ras el hanout (viz Něco navíc)
olivový olej 1 PL
+ další na opékání
meruňky 3 ks
pevnější, rozpůlené a zbavené pecky
mrkev 2 ks
na tenká půlkolečka
citron 1 ks
kůra najemno nastrouhaná a šťáva vymačkaná + plátky či klínky k podávání
petrželka 1 hrst
hladkolistá
Postup
1
Kuskus zalijte vroucí vodou, aby byl zhruba 1 cm pod hladinou, zakryjte a nechte nabobtnat. Jogurt promíchejte s polovinou česneku a dejte do lednice.
2
Maso smíchejte s kořením a lžící oleje, osolte a znovu promíchejte. Mandle vsypte do hlubší pánve a opražte je, přesypte do misky. Do pánve dejte meruňky řezem dolů a nechte lehce zkaramelizovat, vyjměte je a nakrájejte na klínky. Pánev vytřete, vlijte olej a opečte na něm kuřecí kousky dozlatova. Vyndejte je, vsypte mrkev a zbylý česnek a krátce opečte (česnek nesmí zhořknout), přidejte špenát a nechte ho zavadnout.
3
Kuskus načechrejte vidličkou a vsypte do pánve, přidejte meruňky, mandle, citronovou kůru, zastříkněte citronovou šťávou a vmíchejte petržel. Osolte a promíchejte. Rozdělte na talíře, na každý přidejte kuře a trochu česnekového jogurtu.
NĚCO NAVÍC
Ras el hanout je kořenicí směs namíchaná nejčastěji z kardamomu, římského kmínu, hřebíčku, skořice, muškátového oříšku a květu, nového koření, mletého zázvoru, chilli, koriandru, pepře, sladké a pálivé papriky, fenyklu a kurkumy.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu