Na jaře se objevuje čerstvé kůzlečí maso a po celý rok se dá sehnat mražené. K české velikonoční klasice patří kůzlečí řízky v trojobalu, my jsme se tentokrát vydali cestou exotiky a zvolili malajskou úpravu. Množství chilli papriček v kořenicí pastě přizpůsobte svým chuťovým preferencím. My jsme použili maximální množství, tedy tři, a jídlo bylo hodně pálivé, což ale ladilo s jemnými ostatními chuťovými tóny.
Suroviny
kůzlečí maso 750 g
nakrájené na cca 7cm kousky
rýžový olej 4 PL
nebo aašídový či olivový
citronová tráva 4 ks
jen spodní třetina, zbavená vnějších vrstev, vnitřek podrcený
Na kořenicí směs k odležení masa
zázvor (čerstvý) 3 cm
oloupaný a nakrájený na plátky
česnek 4 stroužky
rozpůlené
chilli paprička 3 ks
červené, 1–3 kusy podle chuti, nakrájené na kolečka
šalotka 5 ks
malé, kulaté, rozpůlené (nebo 2 větší banánové šalotky)
rýžový olej
nebo arašídový či olivový
rýže dušená
dlouhozrnná (např. jasmínová)
kešú
nasekané, nasucho opražené
šalotka 2 ks
nakrájená na tenká kolečka
koriandr čerstvý
na ozdobení
Postup
V míse promíchejte všechny suroviny na kořenicí směs a důkladně ji vmasírujte do masa. Odložte do chladu na 1 hodinu. Mezitím v mixéru, sekáčku nebo hmoždíři rozmělněte všechny přísady na kořenicí pastu, podle potřeby postupně přilijte trošku oleje. Odložte stranou.
Až bude maso odleželé, rozehřejte na středním ohni ve velké hluboké pánvi či v širokém kastrolu 2 lžíce oleje. Opečte na něm maso ze všech stran dozlatova (nebo tak, aby se zabarvilo, ale nepřipálilo), vyjměte a dejte stranou. Pak opékejte na zbývajících 2 lžících oleje za stálého promíchávání kořenicí pastu, aby se rozvoněla (3–5 minut). Přidejte tamarindovou pastu a citronovou trávu a opékejte další 3 minuty. Pak vlijte 200 ml vody a míchejte ještě 3 minuty. Přidejte opečené maso, kokosové mléko, cukr a sůl. Přiveďte k mírnému varu a duste našikmo přiklopené cca 1–1,5 hodiny do změknutí masa, podle potřeby přilijte trochu vody.
Podávejte v miskách či hlubších talířích přelité přes rýži ozdobené nasekanými oříšky, šalotkou a koriandrem podle chuti.
NĚCO NAVÍC
Pokud nemáte v dosahu kůzlečí maso, zkuste stejným způsobem připravit jehněčí kýtu či plec anebo vykostěné krůtí stehno.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Škola vaření: Jak připravit dokonalé křupavé bramboráky
Bramboráky jsou ukázkovým příkladem, že i z obyčejné suroviny se dají vykouzlit dokonalé pokrmy. A dovedou trhat rodinné hitparády. Pokud hledáte recept na nejlepší bramboráky, zakotvili jste tu správně. Připravíte se námi klasický,...
KVÍZ: Poznáte tradiční jídla?
Můžete umět vařit dokonale českou kuchyni, ale skvělého kuchaře z vás udělá až cesta kolem světa. Na tu se nemusíte vydat žádným dopravním prostředkem, koření a exotické ingredience vás přenesou kam jen budete chtít! Zkuste si náš kvíz,...