Květ z cibule pro nočňátka

před 2 roky 103
Květ z cibule pro nočňátka

Tel Aviv nikdy nespí! Restaurace se plní kolem desáté večer, bary a stánky s jídlem tepou životem celou noc. Všude se tančí, jí a pije. A když se noc chýlí ke konci, je čas dát si něco malého na povzbuzení... Třeba tento nádherný květ, který je překvapivě z obyčejné cibule.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 80 g

sůl vločková

na dokončení

slunečnicový olej

na smažení

Postup

1

Cibuli odřízněte vršek a oloupejte slupku tak, abyste neporušili spodek s kořínky. Položte ji na prkénko kořínky dolů, rozřízněte na čtvrtiny, ale nedokrojte do konce, aby se nerozpadla. Každou čtvrtinu pak rozřízněte na 3–4 dílky a jemně je roztáhněte do tvaru květiny. Ujistěte se, že střed je dostatečně rozevřený, aby se uvnitř cibule usmažila.

2

V misce smíchejte mouku, 2 lžičky uzené papriky, granulovaný česnek a špetku soli. V druhé misce rozšlehejte vejce s mlékem, lehce osolte. 

3

Cibuli ponořte do vaječné směsi a otáčejte jí, aby se pokryla ze všech stran, pak obalte v mouce. Opakujte, dokud není cibule všude obalená vejcem i moukou.

4

Rendlík naplňte olejem, aby cibule mohla být plně ponořená. Olej zahřejte na 170°C (jako test poslouží kostička chleba: zhnědne-li za cca 40 vteřin, je olej akorát).

5

Pomocí děrované lžíce opatrně ponořte cibuli do oleje, nerozevřenou stranou dolů. Smažte 10–12 minut, dokud není cibule zvenčí zcela křupavá a uvnitř měkká. Nechte okapat na ubrousku a posypte vločkovou solí.

6

Majonézu smíchejte se zbytkem uzené papriky a podávejte k cibuli jako dip.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání

12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání

Ukrajinská jídla vynikají nejen chuťově, ale odrážejí i kulturu a dlouhou historii své země. Recepty nápaditě pracují s moukou, hovězím masem, řepou, zelím, kysanou smetanou a dalšími tradičními produkty této úrodné oblasti. Seznamte se s...

 Jak uvařit paňdžábskou rýži?

Basmati: Jak uvařit paňdžábskou rýži?

Rýže basmati vyniká svými dlouhými zrny a aromatickou chutí, podobně jako rýže jasmínová. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Skvěle doprovodí indické pokrmy, nemusíte se však ostýchat uvařit ji i ke...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek