Tel Aviv nikdy nespí! Restaurace se plní kolem desáté večer, bary a stánky s jídlem tepou životem celou noc. Všude se tančí, jí a pije. A když se noc chýlí ke konci, je čas dát si něco malého na povzbuzení... Třeba tento nádherný květ, který je překvapivě z obyčejné cibule.
Suroviny
mouka pšeničná hladká 80 g
sůl vločková
na dokončení
slunečnicový olej
na smažení
Postup
1
Cibuli odřízněte vršek a oloupejte slupku tak, abyste neporušili spodek s kořínky. Položte ji na prkénko kořínky dolů, rozřízněte na čtvrtiny, ale nedokrojte do konce, aby se nerozpadla. Každou čtvrtinu pak rozřízněte na 3–4 dílky a jemně je roztáhněte do tvaru květiny. Ujistěte se, že střed je dostatečně rozevřený, aby se uvnitř cibule usmažila.
2
V misce smíchejte mouku, 2 lžičky uzené papriky, granulovaný česnek a špetku soli. V druhé misce rozšlehejte vejce s mlékem, lehce osolte.
3
Cibuli ponořte do vaječné směsi a otáčejte jí, aby se pokryla ze všech stran, pak obalte v mouce. Opakujte, dokud není cibule všude obalená vejcem i moukou.
4
Rendlík naplňte olejem, aby cibule mohla být plně ponořená. Olej zahřejte na 170°C (jako test poslouží kostička chleba: zhnědne-li za cca 40 vteřin, je olej akorát).
5
Pomocí děrované lžíce opatrně ponořte cibuli do oleje, nerozevřenou stranou dolů. Smažte 10–12 minut, dokud není cibule zvenčí zcela křupavá a uvnitř měkká. Nechte okapat na ubrousku a posypte vločkovou solí.
6
Majonézu smíchejte se zbytkem uzené papriky a podávejte k cibuli jako dip.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání
Ukrajinská jídla vynikají nejen chuťově, ale odrážejí i kulturu a dlouhou historii své země. Recepty nápaditě pracují s moukou, hovězím masem, řepou, zelím, kysanou smetanou a dalšími tradičními produkty této úrodné oblasti. Seznamte se s...
Basmati: Jak uvařit paňdžábskou rýži?
Rýže basmati vyniká svými dlouhými zrny a aromatickou chutí, podobně jako rýže jasmínová. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Skvěle doprovodí indické pokrmy, nemusíte se však ostýchat uvařit ji i ke...