Inspiraci k tomuhle receptu jsme čerpali u kuchařského mága a objevitele neotřelých kombinací Yotama Ottolenghiho, autora skvělých kuchařek.
Suroviny
mák celý 2 PL
nejlépe český modrý
chilli sušené 0.75 ČL
vločky
řepkový olej 4 PL
obyčejný rafinovaný, neutrální chuti
květák 1 ks
velký, rozdělený na menší růžičky (lze použít i pěkné listy)
česnek 2 stroužky
nakrájený na tenké plátky
paprika sladká 0.5 ČL
mletá
paprika uzená 0.25 ČL
pálivá či sladká, podle chuti
jogurt řeckého typu 150 g
+ podle chuti k podávání
limeta 2 ks
z 1 vymačkaná šťáva, klinky z druhé k podávání
kokosové lupínky 1 PL
mírně opražené
koriandr 1 hrst
čerstvý, nahrubo nasekaný
rýže basmati
vařená, k podávání
Postup
1
Mák namočte v misce do 2 lžic vroucí vody na 30 minut, pak ho trochu podrťte v hmoždíři na hrubou pastu (nemusíte rozdrtit všechna zrnka).
2
V míse promíchejte chilli vločky, kurkumu a římský kmín s většinou oleje, ve směsi obraťte růžičky květáku, aby se v ní ze všech stran obalily.
3
Do velké hlubší pánve, k níž máte poklici, nalijte zbývající olej a rozehřejte jej na středním až silném ohni. Potom vsypte květák (včetně pěkných listů) a česnek, za stálého míchání opékejte 5 minut. Asi půl minuty před koncem opékání poprašte oběma druhy papriky. Pak osolte necelou lžičkou soli a vmíchejte řecký jogurt a mák. Oheň zmírněte na střední, přiklopte a duste 10–12 minut, aby květák změkl podle vašich představ.
4
Odstavte, vmíchejte limetovou šťávu podle chuti a podávejte posypané kokosem a čerstvým koriandrem, doplněné klínky limety a vařenou rýží basmati a popřípadě dalším jogurtem.
NĚCO NAVÍC
Když budete květák dusit po uvedenou dobu, bude ještě mírně al dente (uvnitř pevný na skus), což ne každému vyhovuje. Pokud ho budete dusit déle, možná bude potřeba přilít a vmíchat trochu horké vody.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu