Kynuté vafle s apfelmusem

před 5 roky 51
Kynuté vafle s apfelmusem

Vafle s jablečným pyré jsou ideálním podzimním brunchem. Těsto totiž zaděláte během chvilky před spaním, necháte ho do rána vykynout, a pak už jen upečete, zatímco na plotně necháte probublávat apfelmus. Zpracujete tak podzimní jablečnou úrodu, se kterou už si třeba nevíte rady. Mně totiž navíc ty klasický přesnídávky z obchodu připadají tak přeslazený, že mi to křiví pusu, a tak se vždycky těším, že si na podzim uvařím ty svoje, růžový s našima červenýma jablíčkama. Ukážu vám jak!

Se ségrou prostě vafle milujem! A tak když je o víkendu s náma, dělám je často k snídani. Takže asi není moc divný, že už je tu na ně třetí recept. :) Dělám je různě, podle toho, jestli mám aktivní zbytek kvasu, to pak zadělávám na nadýchaný špaldový kvafličky, anebo naopak nemám ani droždí, a to si pak musíme vystačit s rychlou verzí s PrDoPečem (práškem do pečiva) a tímhle receptem na australský vafle.

Jíme je nasladko s ovocem, šlehajdou i čokoládou anebo třeba trochu na slano s avokádem, slaninou a javorovým sirupem.

A tak jediná verze vaflí, která mi tu ještě chybí je ta belgická kynutá, s kváskem a s jablečným pyré – po Německu. Taková naše podzimní klasika! Máme totiž ze zahrady spoustu jablíček, který ráda mixuju tak, že vznikne takováhle narůžovělá kyprá peřinka. Jablíčka totiž zásadně neloupu, pokud teda nedělám verzi pro malinký děti, co tolik vlákniny ještě neumí zpracovat, to bych si tu práci samozřejmě dala. :)

Jinak je to vcelku klasickej recept na kynutý těsto, jen je míň hutný a víc máslový. Nebudem totiž dělat knedlíky, ale nadýchaný vafle. Mouku používám hladkou, někdy špaldovou (to pak těsto malinko víc teče) a jindy přidávám i celozrnnou, ale tuhle teď najdete obyčejnou klasiku s hladkou pšenicí. Cukr používám třtinovej, a třtinovej s vanilkou (od Alnatury), vajíčka od šťastných slepiček a čerstvý plnotučný mlíčko. Koukněte níž na recept!

Domácí  jablečná „přesnídávka“ apfelmus

Pokud máte jabloní několik druhů, máte prakticky vyhráno. Můžete si tak namixovat totiž jablka podle jejich zralosti a chuti. Já míchám vždycky sladký a kyselý odrůdy tak, aby to bylo tak akorát. Nepřidávám pak žádnej cukr (ani rozinky) ani citronovou šťávu, kterýma si jinak můžete v receptu samozřejmě vypomoct. Mně se navíc líbí, když je pyré se slupičkama a to nejen kvůli výsledný narůžovělý barvě, protože používám část jablek s červenou slupkou a vnitřkem, ale hlavně proto, že mě je nebaví loupat, a ráda cejtím tu drobnou strukturu. Na výrobu jablečnýho pyré tak potřebuju jenom:

  • 10 jablek
  • 250 ml vody

Jablka umeju, nakrájím na kostičky (bez jádřinců), dám do hrnce a zaliju vodou. Pak už jen přiklopím poklicí a nechám 30 minut probublávat. Potom rozmixuju do požadovaný konzistence, použiju na vafle a zbytek ještě horký nandám do skleničky, kde její hrdlo a víčko potřu vodkou (tím je vydezinfikuju a odmastím), těsně uzavřu a otočím vzůru nohama a nechám vychladnout. Víčko se tak líp přichytí, a mám přirozeně „zavařenou“ sklenici přesnídávky na později.

Pokud máte čas a úrodu hojnou, určitě se do přesnídávek pusťte ve velkým! :)

Příprava:

Těsto na vafle zadělejte ideálně 12 hodin (např. večer) předem.

1. Ohřejte si mléko, rozehřejte máslo a v hrnečku si zadělejte kvásek: rozdrobte droždí a s cukrem ho utřete na kašičku, přidejte 3 lžíce mléka a 2 lžíce mouky a nechte 15 minut odpočívat, aby se začaly tvořit bubliny.

2. Do mísy vyškrábněte kvásek, přilijte zbytek mléka a polovinu mouky, dejte do robotu a spojte v těsto.

3. Přidejte rozklepnutá vejce, zapracujte a přisypte zbytek mouky, vanilkový cukr a sůl. Pak postupně přilívejte máslo a vypracujte těsto, které nechte přes noc kynout v chladnější předsíni.

Postup:

1. Druhý den ráno rozehřejte vaflovač, upečte vafličky z prokynutého těsta. Já už další tuk nepřidávám, protože jsou mastné akorát, a tak se nepřichytí.

2. Ochuťte třtinovým cukrem smíchaným se skořicí anebo jen skořicí, a ozdobte pořádnou porcí jablečného pyré! Moje ségra si na ně lije ještě trošku javorovýho sirupu, ale to už nechám na vás. :)

Zásadně zdravě Zásadně zdravě - Dezerty Přečtěte celý článek