Tradiční třený dezert plný sezónního ovoce a kvalitních surovin, který mezi letními moučníky nemá konkurenci. Vyzkoušejte jeho odlehčenou verzi s malinami.
Ingredience
- 300 g malin
- 150 g hladké špaldové mouky
- 100 g mandlové mouky nebo mletých mandlí
- 1 sáček kypřicího prášku
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžička citronové kůry
- ½ lžičky mleté vanilky Vitana
- 100 g rozpuštěného másla
- 250 ml mléka
- 3 vejce 50 g plátků mandlí
- máslo na vymazání formy
- mouka na vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
Příprava
Hlubší plech či pekáč vyložte pečicím papírem, používáte-li koláčovou formu, vymažte ji máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.
V míse promíchejte špaldovou mouku s mletými mandlemi, kypřicím práškem, cukrem a strouhanou citronovou kůrou. Přilijte máslo s mlékem, prošlehejte metličkou, přidejte citronovou kůru a po jednom zapracujte vejce.
Hladké těsto vlijte do připravené formy, posypte malinami a plátky mandlí a pečte v předehřáté troubě 20–30 minut dozlatova. Že je těsto dopečené, můžete zkontrolovat špejlí.
Tip na závěr : Bublaninu můžete dělat s jakýmkoliv ovocem ze zahrady nebo z trhu. Kyselou rebarboru je lepší před pečením oloupat a krátce povařit s cukrem. Upečenou bublaninu nechte vychladnout a na závěr bohatě posypte moučkovým cukrem. Pokud nemáte po ruce mandle, neváhejte provonět koláč cukrem s mandlovou příchutí. Oba výrobky vyrábí například Vitana, známá pro své pomocníky na rychlé pečení.