Jednotlivé kroky jsou náročné na čas, ale nejsou obtížné. Na pečení chlebů naan použijte staré a vyřazené plechy, protože po pobytu na grilu už nebudou vhodné do trouby. Případně můžete naan připravit na sporáku na litinové pánvi.
Suroviny
česnek 2 stroužky
podrcený
zázvor (čerstvý) 5 cm
oloupaný a nastrouhaný najemno
chilli paprička 1 ks
zelená, jemně nasekaná
chilli sušené 0.25 ČL
mleté, není nutné
panýr 400 g
nakrájený na kostky
cibule červená 1 ks
nakrájená na čtvrtky
lilek
lilkový pickle k podávání (Brinjal pickle, k dostání v prodejnách asijských potravin nebo domácí – viz Něco navíc)
droždí sušené 1 ČL
instantní
mouka pšeničná hladká 250 g
+ na podsypání
řepkový olej 2 PL
nebo slunečnicový + na potření
kokos strouhaný
nasucho opražený, k podávání
okurka 0.5 ks
salátová – oloupaná a zbavená semínek
citronová štáva
z 1/2 citronu
máta 1 hrst
lístky + na ozdobení
koriandr 1 hrst
lístky – polovina množství nasekaná najemno
Postup
Na marinádu promíchejte v misce všechny suroviny. Vsypte nakrájený panýr a obalte jej v marinádě. Zakryjte a uložte do chladu nejméně na 2 hodiny, nebo nechte v lednici přes noc.
Připravte chleby naan. Vložte do misky droždí, cukr, jogurt a přilijte 125 ml teplé (nikoli horké!) vody a promíchejte. Do větší mísy vsypte mouku a sůl a přilévejte tekutou směs a zpracovávejte vařečkou, až vznikne těsto. Přilijte 2 lžíce oleje a rukama zapracujte. Vyklopte těsto na moukou posypanou pracovní plochu a hněťte, dokud není těsto hladké a jednolité – trvá to asi 10 minut (práci si můžete usnadnit pomocí robota s hnětacím hákem – v takovém případě hněťte jen 5 minut). Vložte těsto do čisté mísy, přikryjte potravinářskou fólií potřenou olejem a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Na raitu nastrouhejte okurku nahrubo, pak ji vložte do cedníku se špetkou soli a vymačkejte z ní maximum tekutiny. Jogurt prošlehejte s citronovou šťávou, pak do něj vsypte okurku, nasekanou mátu a koriandr, osolte a opepřete. Zakryjte a uložte do chladu.
Vykynuté těsto rychle prohněťte na pracovní ploše poprášené moukou. Rozdělte je na 4 díly a každý vyválejte do oválného tvaru na tloušťku cca 5 mm – naan je dobře vyválený, když těsto přestane klást odpor a pružit. Přemístěte placky na plechy potřené olejem, zakryjte volně potravinářskou fólií nebo utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout, aby se zvětšily.
Gril nebo grilovací pánev rozehřejte na vysokou teplotu. Papriky zbavte semen a nakrájejte na stejnou velikost jako panýr. Panýr vyjměte z marinády, přebytečnou marinádu nechte odkapat. Na grilovací jehly napichujte střídavě papriky, cibuli a panýr.
Na gril položte starý plech nebo žáruvzdornou pánev (včetně rukojeti). Na horký plech či pánev položte naan, maximálně 2 placky najednou. Pečte 5–10 minut, až se těsto nadouvá a spodek zlátne – doba pečení závisí na tom, jak žhavý je gril. Pak naan otočte a opečte z druhé strany. Hotovou placku potřete ghí a posypte trochou strouhaného kokosu. Zakryjte alobalem a udržujte v teple do doby, než připravíte špízy.
Grilujte špízy 4–6 minut, průběžně je otáčejte, dokud nejsou lehce začernalé a papriky měkké. Posypte lžičkou garam masaly.
Stáhněte panýr, papriku a cibuli z jehlic. Jezte s chlebem naan, zbylými lístky máty a koriandru, raitou a lilkovým pickle.
NĚCO NAVÍC
Brinjal je nakládaná pochoutka indické kuchyně vhodná i do karí. Na domácí verzi nakrájejte na větší kostky 500 g lilků, vložte je do cedníku, posypte solí a nechte hodinu ‚vyplakat‘. Pak lilky vymačkejte, abyste je zbavili tekutiny. Do sekáčku vložte 12 sušených kašmírských chilli papriček, 1 lžičku černých hořčičných semínek, 1 lžičku celého římského kmínu, 2 lžičky mleté kurkumy a 120 ml sladového octa a rozmixujte na pastu. V hluboké pánvi rozehřejte 150 ml řepkového oleje a opékejte na něm 1 minutu 10 podélně rozkrojených stroužků česneku a 12 kari lístků. Přidejte pastu, 5 minut opékejte a míchejte. Přisypte 150 g hnědého cukru a míchejte, až se rozpustí. Vložte lilky a lžičku mletého jemného chilli a 5 minut opékejte na vyšší teplotu. Pak oheň ztlum te a 25 minut vařte, až lilky změknou a olej vystoupí na povrch. Nechte zchladnout a plňte do sterilizovaných sklenic. Jezte nejdříve za týden, po otevření uchovávejte v chladu.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Rychlá večeře z konzervy: Vsaďte na sardinky!
Sardinková pomazánka dovede vytrhnout trn z paty, když nevíte, co k večeři. Konzerva je otevřená během pár vteřin a za chvilku můžete jíst dokonalý sendvič. I k svačině nebo obědu! Ze sardinek si ale můžete připravit nejen pomazánku, ale i...