Už naše babičky věděly, že láska prochází žaludkem, proto s námi vyzkoušejte recept na mechový dort, který ocení nejen vaši nejbližší. Dezert připomínající nadýchaný polštářek mechu, který jsme jako děti sbírávali v lese, můžete zkusit připravit v zelenější (výživnější) verzi, a to ze špaldové mouky.
Ingredience
- 300 g hladké dortové / špaldové mouky Babiččina volba
- 125 g čerstvého baby špenátu
- 3 vejce
- 150 g cukru krupice
- 175 ml řepkového oleje vhodného k pečení
- 1 kypřicí prášek
- kůra z ½ bio citronu a 1 polévková lžíce citronové šťávy
Příprava
Vajíčka vyndejte z lednice alespoň 30 minut před přípravou těsta.
Začněte špenátovým korpusem: nejprve vyšlehejte vejce s cukrem do světlé nadýchané pěny, která je zárukou nadýchaného jemného korpusu. Mezitím v mixéru rozmixujte špenát a olej do hladké pasty. Nalijte špenátovou pastu do těsta a zapracujte. Nakonec zapracujte i špaldovou mouku a prášek do pečiva.
Dortovou formu o průměru 19 cm lehce vymažte máslem a důkladně vyložte pečicím papírem. Rozehřejte troubu na 170 °C. Pečte asi 45 minut a po upečení nechte zcela vychladnout.
Ingredience Krém
- 400 g smetany ke šlehání (31%)
- 500 g mascarpone
- 120 g moučkového cukru
- 1 g mleté vanilky
Příprava Krém
Připravte si krém. Vyšlehejte smetanu s cukrem, poté přidejte vanilku a po lžících zapracujte mascarpone. Krém bude hladký a jemný. Korpus rozřízněte na třetiny, postupně skládejte a promazávejte vrstvou krému. Vrchní patro nadrobte na zbývající krém a utvořte mechový kopeček. Zdobte malinami nebo jiným drobným ovocem.