Orientální dip Muhammara z čočky (vegan)

před 3 roky 187
Orientální dip Muhammara z čočky (vegan)

Muhammara, neboli Adžika, je kořeněný dip z vlašských ořechů, červené papriky, melasy z granátového jablka a strouhanky. Je typický pro Sýrii a Turecko. Tento recept vám ukáže, jak si připravit jednu z jeho verzí.

Ingredience

  • 80 g cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g červené čočky (F50F)
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 100 g cherry rajčat
  • 500 ml vody
  • 1 vanička bohatého bujonu Knorr zeleninového
  • 1 limetka
  • 80 g vlašských ořechů
  • Olivový olej

Příprava

Ve větším kastrolu rozehřejeme olej a opečeme na něm cibuli nakrájenou na drobno, kostičky papriky a drcený česnek.

Přidáme uzenou papriku, kmín, kousky rajčátek a půl litru vody. Přivedeme k varu a ve směsi rozpustíme bujon. Pak do ní přidáme čočku a pod pokličkou necháme probublávat, dokud není čočka al dente.

Směs necháme trochu vychladnout a pak spolu se šťávou a kůrou z limetky rozmixujeme dohladka. Ochutnáme a případně dochutíme kořením.

Čočkový dip servírujeme pokapaný olivovým olejem a posypaný nasekanými vlašskými ořechy.

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

Receptynakazdyden Receptynakazdyden - Předkrmy Přečtěte celý článek