Muhammara, neboli Adžika, je kořeněný dip z vlašských ořechů, červené papriky, melasy z granátového jablka a strouhanky. Je typický pro Sýrii a Turecko. Tento recept vám ukáže, jak si připravit jednu z jeho verzí.
Ingredience
- 80 g cibule
- 1 červená paprika
- 1 stroužek česneku
- 200 g červené čočky (F50F)
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička uzené papriky
- 100 g cherry rajčat
- 500 ml vody
- 1 vanička bohatého bujonu Knorr zeleninového
- 1 limetka
- 80 g vlašských ořechů
- Olivový olej
Příprava
Ve větším kastrolu rozehřejeme olej a opečeme na něm cibuli nakrájenou na drobno, kostičky papriky a drcený česnek.
Přidáme uzenou papriku, kmín, kousky rajčátek a půl litru vody. Přivedeme k varu a ve směsi rozpustíme bujon. Pak do ní přidáme čočku a pod pokličkou necháme probublávat, dokud není čočka al dente.
Směs necháme trochu vychladnout a pak spolu se šťávou a kůrou z limetky rozmixujeme dohladka. Ochutnáme a případně dochutíme kořením.
Čočkový dip servírujeme pokapaný olivovým olejem a posypaný nasekanými vlašskými ořechy.
Recepty na každý den
Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.