Pad thai zvládnete hravě připravit i doma. Stačí pár dnes už poměrně běžně dostupných surovin a rychlá večeře jako z thajského bistra může být do půl hodiny na stole.
Suroviny
nudle rýžové 120 g
široké ploché rýžové nudle na pad thai
sójová omáčka 2 PL
tamari
tamarindová pasta 1 PL
nebo omáčka
med 1.5 PL
nebo hnědý cukr
arašídový olej 3 PL
nebo jiný rostlinný olej
krevety 200 g
loupané syrové, lze použít i mražené, povolené
česnek 2 stroužky
nadrobno
zázvor (čerstvý) 1 PL
nastrouhaný
jarní cibulka 2 ks
nakrájená natenko
arašídy 2 hrsti
nesolené, opražené
bazalka
nejlépe thajská, čerstvá
chilli paprička 1 ks
červená, natenko
Postup
1
Nudle připravte podle návodu na obalu. Na omáčku smíchejte v misce sójovou a rybí omáčku, tamarindovou pastu, med či cukr a chilli vločky. Zatím odložte.
2
Ve větší hluboké pánvi na středním ohni pořádně rozehřejte olej. Vložte krevety a opékejte z obou stran dorůžova, 2–3 minuty. Vsypte česnek a zázvor. Za stálého obracení opékejte ještě 1–2 minuty. Přidejte nudle a omáčku, promíchejte. Zahřívejte asi minutu, aby nudle začaly vsakovat omáčku. Pak je shrňte ke straně a vedle nalijte vejce, dále zahřívejte. Až vejce začnou tuhnout, rychle je promíchejte a pak vmíchejte do nudlí. Odstavte a vmíchejte výhonky mungo a jarní cibulky. Ozdobte uvedenými surovinami a doplňte limetou.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu