Mám kamarády, co často jezdí do Izraele a vždycky mi něco přivezou. Halvu, bahno od Mrtvýho moře, koření, ovoce… (Mám se, že jo? :) A minule to byla třeba ta nejčerstvější kurkuma, kterou si jen dokážete představit. Jedla jsem ji syrovou i ke snídani, spolu s báječnýma datlema a kumkváty ze zahrádky s jogurtem a granátovým jablíčkem…
Tohle jsou pro mě vždycky Vánoce! No fakt! A jednou mi Terezka přivezla i datlovej med. A po něm byste se utloukli, i pokud med normálně třeba nemáte rádi, to vám povídám! Je to něco neskutečně dokonalýho, a kdyby mi nebyla hanba, snědla bych celou sklenici na posezení. To je on! Mého medového srdce šampion! :)
V tomhle receptu jsem ho sice použila, ale přišla jsem taky na to, že když smícháte půl na půl lesní med a datlovej sirup, tak vám vznikne něco hodně podobnýho. A tak se nebojte, že byste ty mrkvičky neměli stejně dobrý jako já! :)
Kromě toho nepotřebujete už na pečenou zeleninu nic speciálního. A klidně si k ní můžete použít i něco jinýho než jenom rajčátka a granátový jablko…
PS: Letos se z jihovýchodní Asie stěhuju trošku na jihozápad, tak doufám, že vás to bude taky bavit. Protože Izrael je vážně dokonalá země a má stejně jako třeba Vietnam nebo Indie taky svoje obrovský kouzlo!
PPS: V dubnu vás tam vezmu s sebou… Alespoň skrze obrázky, recepty a tak. ;)
Příprava:
1. Hrubým kartáčem očistěte všechny mrkvičky. Pokud máte celé i s natí, nechte kousek natí koukat. Ocásky kořínků naopak odstraňte.
TIP: Jestli nemáte mrkve stejné velikosti, vezměte tu nejmenší a ty ostatní podle ní upravte. Buď rozpulte anebo rozčtvrťte, aby byly všechny mrkve stejně veliké a stejně dobře se pak propekly. Já je maximálně půlím, aby to taky nějak hezky ještě i vypadalo.
2. Připravte si marinádu: ke šťávě z pomeranče prolisujte česnek a v misce smíchejte s datlovým sirupem, medem, olivovým olejem a pepřem, případně i s chilli.
3. Předehřejte si troubu na 200 °C.
Postup:
1. Vyložte si plech pečicím papírem, vyskládejte na něj mrkve a rajčátka, zasypte zrníčky z granátového jablka a zalijte marinádou. Pak v ní zeleninu pěkně vykoupejte, rovnoměrně všechny ochucené suroviny rozprostřete, zasypte maldonskou solí a přidejte tymián, pokud ho máte rádi.
2. Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut.
3. Dip připravíte tak, že si nasekáte mátu na drobno a smícháte ji s ovčím jogurtem, olivovým olejem a pak ho pepřem i solí jemně dochutíte.