Máte-li možnost, upečte batáty přímo v uhlících v grilu anebo z ohníčku, stejně jako se to dělává s bramborami. Získají díky tomu nezaměnitelnou kouřovou chuť.
Suroviny
batáty 4 ks
střední, omyté a propíchané
lískové oříšky 2 ČL
loupané, nasekané
chilli paprička 5 ks
červená
česnek 5 stroužků
oloupaných
koření
po 2 lžičkách celého římského kmínu a semínek koriandru, opražených a umletých
vinný ocet bílý 1 PL
dobrého červeného
koriandr 3 PL
nasekané lístky
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Batáty položte na plech doprostřed trouby a pečte zhruba 1 hodinu hodně doměkka, může to trvat i déle, záleží na velikosti. Když jsou hotové, jsou měkké a mírně poddajné na dotek.
2Na harissu propíchejte chilli papričky nožíkem a smažte je ve 3cm vrstvě oleje 2–3 minuty, mají být skoro spálené (budou prskat, ale díky propíchnutí neprasknou). Dejte je do mísy, natěsno zakryjte fólií a nechte úplně vychladnout.
3Pak je oloupejte a zbavte semínek. Potřebujete jen čistou dužinu. V hmoždíři ji roztlučte s česnekem, římským kmínem a koriandrem tak, aby nezbyly žádné kousky. Vmíchejte ocet a vlijte tolik oleje, aby vznikla hladká pasta. Vmíchejte čerstvý koriandr, osolte a opepřete.
4Jogurt smíchejte se 2 vrchovatými lžícemi harissy. Semínka a ořechy opražte na pánvi nasucho dozlatova (nepřipalte!), mírně osolte, nechte zchladnout. Upečené batáty podélně nařízněte a dejte na talíře. Na zářezy dejte po lžíci harissového jogurtu, pokapejte olivovým olejem. Ozdobte opraženou směsí a koriandrem.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu