Květák a silná omáčka z vývaru jsou dvě hlavní suroviny v tomto receptu. Kouzlo dotvoří další zelenina a cizrna a také zapečení v troubě. Pečený květák podávejte klidně jako lehčí oběd nebo večeři, díky cizrně vás zasytí.
Ingredience
- 1 květák
- 1 červená paprika
- 1 malá červená cibule
- 1 batát (F50F)
- 1 plechovka cizrny
- 300 ml hovězího vývaru (nebo 1 vanička bohatého bujonu Knorr hovězího)
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce mouky
Příprava
Květák očistíme a omyjeme, opatrně odstraníme stopku, aby hlavička květáku zůstala v jednom kuse. Přivedeme dostatek vody k varu a květák v ní vaříme 5 minut. Scedíme.
Červené papriky omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Batáty oloupeme a nakrájíme na cca 1 cm kostky.
Vše vložíme do zapékací mísy. Doprostřed položíme květák. Kolem květáku naaranžujeme cizrnu, kterou jsme scedili.
Na másle opražíme mouku a pomalu přiléváme vývar (nebo bujon rozpuštěný v 0,3l vroucí vody). Mícháme, dokud nemáme hladkou hutnou omáčku.
Omáčkou přelijeme květák a pečeme 35 minut v předehřáté troubě na 200°C.