O Tel Avivu je známo, že se v něm připravují ta nejlepší bezmasá
jídla na světě. Tohle je příklad, jak z jednoduché suroviny, jako jsou batáty, vyčarujete luxusní pochoutku.
Suroviny
chilli sušené 2 ČL
vločky, ideálně z papriček Aleppo (viz Něco navíc)
pistácie 40 g
nasekané nahrubo
granátové jablko 40 g
vyloupaná zrnka
Postup
1
Troubu rozehřejte na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Batáty vložte do pekáčku a pokapejte olejem. Osolte a promíchejte. Vložte do trouby a pečte 35–40 minut, nebo dokud nejsou batáty ve středu měkké.
2
Když jsou batáty skoro upečené, rozpusťte zvolna na pánvi máslo. Přidejte chilli vločky a větší špetku soli. Sundejte z ohně a nechte máslo 1 minutu natáhnout chuť a vůni papriček.
3
Hotové batáty položte na talíř, nakrojte je a mírně rozevřete. Pokapejte je ochuceným máslem a na každý přidejte kopeček zakysané smetany. Posypte nasekanými pistáciemi a semínky granátového jablka a ihned jezte.
NĚCO NAVÍC
Odrůda chilli papriček známá též jako Halaby či Pul Biber pochází ze Sýrie, dnes se pěstuje hlavně v Turecku. Je mírně pálivá, s ovocnou a nakyslou chutí.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání
Ukrajinská jídla vynikají nejen chuťově, ale odrážejí i kulturu a dlouhou historii své země. Recepty nápaditě pracují s moukou, hovězím masem, řepou, zelím, kysanou smetanou a dalšími tradičními produkty této úrodné oblasti. Seznamte se s...
Basmati: Jak uvařit paňdžábskou rýži?
Rýže basmati vyniká svými dlouhými zrny a aromatickou chutí, podobně jako rýže jasmínová. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Skvěle doprovodí indické pokrmy, nemusíte se však ostýchat uvařit ji i ke...