Placičky z loupaného munga s vepřovým

před 1 rok 55
Placičky z loupaného munga s vepřovým

Nejrůznější karbanátky, placičky či kuličky z mletého masa jsou vždycky sázka na jistotu. Tyto navíc kromě masa skrývají další oblíbený zdroj bílkovin – luštěniny! V tomto případě konkrétně mung dal, tedy půlené loupané mungo. 

Suroviny

fazole mungo 400 g

mung dal – půlené loupané mungo, namočené přes noc do studedné vody, poté slité

sójová omáčka 2 PL

+ navíc k podávání

zázvor (čerstvý) 3 cm

oloupaný a nastrouhaný

jarní cibulka 1 svazek

seříznutý a nakrájený na šikmá kolečka

fazolky zelené 100 g

nakrájené na drobno, mohou být i mražené, povolené

mouka pšeničná hladká 5 PL

sezamová semínka

bílá, k podávání

sriracha

nebo jiná chilli omáčka k podávání

zázvor nakládaný

nemusí být, k podávání

Postup

1

Předem namočený a slitý mung dal dejte do robotu či jiného vhodného přístroje, rozsekejte najemno, pak vlijte sójovou omáčku, přidejte 3 stroužky česneku a většinu zázvoru a rozmixujte dohladka. 

2

V hluboké pánvi či woku rozehřejte 2 lžíce oleje a minutu na něm opékejte zbývající česnek. Přidejte maso, odložený zázvor a sůl. Dobře promíchejte a opékejte, aby bylo maso propečené. Pak vsypte cibulky a fazolky a na mírném ohni opékejte, aby byly napůl měkké. Odstavte a nechte zchladnout.

3

Mungovou kaši dejte do mísy a promíchejte se zchladlým obsahem pánve, moukou a vejcem. Buď hned začněte se smažením placiček, nebo dejte směs na 1—2 hodiny chladit.

4

V nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte tenkou vrstvu oleje. Namočenýma rukama tvořte placičky velké asi jako dámská dlaň. Pracujte opatrně, placičky jsou křehké. Opékejte je zespodu dozlatova, a aby byly uvnitř propečené. Pak obraťte a dosmažte je i z druhé strany (celkově to trvá okolo 10 minut). Pozor, nepřehřejte pánev, aby placičky na povrchu příliš neztmavly, než se uvnitř propečou. Podle potřeby přidávejte olej.

5

Opečené placičky udržujte teplé, než zpracujete a opečete všechnu připravenou směs. Podávejte je s miskou sójové omáčky ozdobenou sezamem, se srirachou a podle chuti s nakládaným zázvorem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

 Jak připravit dokonalé křupavé bramboráky

Škola vaření: Jak připravit dokonalé křupavé bramboráky

Bramboráky jsou ukázkovým příkladem, že i z obyčejné suroviny se dají vykouzlit dokonalé pokrmy. A dovedou trhat rodinné hitparády. Pokud hledáte recept na nejlepší bramboráky, zakotvili jste tu správně. Připravíte se námi klasický,...

 Poznáte tradiční jídla?

KVÍZ: Poznáte tradiční jídla?

Můžete umět vařit dokonale českou kuchyni, ale skvělého kuchaře z vás udělá až cesta kolem světa. Na tu se nemusíte vydat žádným dopravním prostředkem, koření a exotické ingredience vás přenesou kam jen budete chtít! Zkuste si náš kvíz,...

Apetitonline Apetitonline - Asijská kuchyně Přečtěte celý článek