Nejrůznější karbanátky, placičky či kuličky z mletého masa jsou vždycky sázka na jistotu. Tyto navíc kromě masa skrývají další oblíbený zdroj bílkovin – luštěniny! V tomto případě konkrétně mung dal, tedy půlené loupané mungo.
Suroviny
fazole mungo 400 g
mung dal – půlené loupané mungo, namočené přes noc do studedné vody, poté slité
sójová omáčka 2 PL
+ navíc k podávání
zázvor (čerstvý) 3 cm
oloupaný a nastrouhaný
jarní cibulka 1 svazek
seříznutý a nakrájený na šikmá kolečka
fazolky zelené 100 g
nakrájené na drobno, mohou být i mražené, povolené
mouka pšeničná hladká 5 PL
sezamová semínka
bílá, k podávání
sriracha
nebo jiná chilli omáčka k podávání
zázvor nakládaný
nemusí být, k podávání
Postup
Předem namočený a slitý mung dal dejte do robotu či jiného vhodného přístroje, rozsekejte najemno, pak vlijte sójovou omáčku, přidejte 3 stroužky česneku a většinu zázvoru a rozmixujte dohladka.
V hluboké pánvi či woku rozehřejte 2 lžíce oleje a minutu na něm opékejte zbývající česnek. Přidejte maso, odložený zázvor a sůl. Dobře promíchejte a opékejte, aby bylo maso propečené. Pak vsypte cibulky a fazolky a na mírném ohni opékejte, aby byly napůl měkké. Odstavte a nechte zchladnout.
Mungovou kaši dejte do mísy a promíchejte se zchladlým obsahem pánve, moukou a vejcem. Buď hned začněte se smažením placiček, nebo dejte směs na 1—2 hodiny chladit.
V nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte tenkou vrstvu oleje. Namočenýma rukama tvořte placičky velké asi jako dámská dlaň. Pracujte opatrně, placičky jsou křehké. Opékejte je zespodu dozlatova, a aby byly uvnitř propečené. Pak obraťte a dosmažte je i z druhé strany (celkově to trvá okolo 10 minut). Pozor, nepřehřejte pánev, aby placičky na povrchu příliš neztmavly, než se uvnitř propečou. Podle potřeby přidávejte olej.
Opečené placičky udržujte teplé, než zpracujete a opečete všechnu připravenou směs. Podávejte je s miskou sójové omáčky ozdobenou sezamem, se srirachou a podle chuti s nakládaným zázvorem.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Škola vaření: Jak připravit dokonalé křupavé bramboráky
Bramboráky jsou ukázkovým příkladem, že i z obyčejné suroviny se dají vykouzlit dokonalé pokrmy. A dovedou trhat rodinné hitparády. Pokud hledáte recept na nejlepší bramboráky, zakotvili jste tu správně. Připravíte se námi klasický,...
KVÍZ: Poznáte tradiční jídla?
Můžete umět vařit dokonale českou kuchyni, ale skvělého kuchaře z vás udělá až cesta kolem světa. Na tu se nemusíte vydat žádným dopravním prostředkem, koření a exotické ingredience vás přenesou kam jen budete chtít! Zkuste si náš kvíz,...