Další ze série na pohled nenápadných polévkových hitů, které se staly hvězdou focení a hrnec byl prázdný, než byste řekli švec. Navíc zabijete dvě pomyslné mouchy jednou ranou – báječně si pochutnáte a navíc zařadíte do jídelníčku více luštěnin, kterých konzumujeme stále pohříchu málo.
Suroviny
olivový olej panenský 6 PL
chilli paprička 2 ks
podlouhlé, červené, méně pálivé, zbavené semínek a nakrájené nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený nadrobno + lístky z 1 řapíkatého celeru
cizrna 800 g
2 konzervy, scezené a propláchnuté
jogurt řeckého typu 120 g
o pokojové teplotě
petrželka 2 hrsti
hladkolistá, nasekaná
citron 1 ks
šťáva vymačkaná
Postup
1
V hrnci rozehřejte na středním ohni 3 lžíce oleje. Vsypte chilli papričku a česnek a za častého míchání opékejte, aby česnek zezlátl (pozor, nesmí zčernat, zhořkl by). Pak obsah hrnce včetně oleje přesuňte do misky. Osolte špetkou soli a odložte.
2
Hrnec vytřete dočista papírovou utěrkou. Na středním ohni v něm rozehřejte zbývající 3 lžíce oleje, vsypte cibuli a řapíky celeru, osolte a za občasného promíchání opékejte do změknutí, ale ne tak, aby zhnědly, zhruba 5–7 minut. Vlijte vývar, zesilte oheň a přiveďte k varu. Pak oheň ztlumte a vsypte cizrnu. Zvolna vařte, aby se cizrna pořádně prohřála, asi 5 minut.
3
Mezitím v misce smíchejte jogurt s pořádnou špetkou soli. V další misce promíchejte celerové a petrželkové lístky a pokapejte je citronovou šťávou. Osolte a promíchejte.
4
Polévku rozdělte do misek či talířů, přidejte kopeček jogurtu a bylinkový ,salátek‘. Doplňte ochuceným olejem.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu