Krémová polévka z netradičních surovin. Fenykl se v kuchyni používá stále málo, přitom je skvělý do polévek i jako příloha k masu. Jablko je vskutku univerzální a tato polévka je skvělým důkazem, že nepatří jen do štrúdlu nebo tarte Tatinu.
Suroviny
pórek 3 ks
bílá i zelená část (úplné konce nechte stranou a použijte např. do vývaru), nakrájená na kolečka
tymián 4 snítky
lístky otrhané
fenykl 1 ks
bulva nakrájená, snítky si ponechte na ozdobení
jablka 1 ks
středně velké, oloupané, zbavené jádřince a nakrájené
vlašské ořechy 0.5 hrnku
opražené nasucho + na ozdobení
javorový sirup
k podávání
Postup
1
V hrnci rozehřejte olej, vsypte pórek a tymián. Zvolna opékejte, aby pórek změkl. Přidejte fenykl s jablkem a promíchejte, přisypte kurkumu podle chuti a opět promíchejte. Opékejte, aby fenykl začal měknout. Přidejte ořechy, osolte, opepřete a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte 12–15 minut doměkka.
2
Odstavte z plotny a rozmixujte na hladký krém. Dochuťte, rozdělte do misek, zakápněte javorovým sirupem a podávejte zdobené snítkami fenyklu, opraženými ořechy, případně i javorovým sirupem.
NĚCO NAVÍC
Pokud neholdujete krémovým polévkám, klidně ji nechte v původní nerozmixované podobě, bude skvělá i tak. Fenykl i jablka při opékání sládnou, s javorovým sirupem proto opatrně!
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu