Polévka s pórkem a fenyklem

1 rok starý 37
Polévka s pórkem a fenyklem

Krémová polévka z netradičních surovin. Fenykl se v kuchyni používá stále málo, přitom je skvělý do polévek i jako příloha k masu. Jablko je vskutku univerzální a tato polévka je skvělým důkazem, že nepatří jen do štrúdlu nebo tarte Tatinu.

Suroviny

pórek 3 ks

bílá i zelená část (úplné konce nechte stranou a použijte např. do vývaru), nakrájená na kolečka

tymián 4 snítky

lístky otrhané

fenykl 1 ks

bulva nakrájená, snítky si ponechte na ozdobení

jablka 1 ks

středně velké, oloupané, zbavené jádřince a nakrájené

vlašské ořechy 0.5 hrnku

opražené nasucho + na ozdobení

javorový sirup

k podávání

Postup

1

V hrnci rozehřejte olej, vsypte pórek a tymián. Zvolna opékejte, aby pórek změkl. Přidejte fenykl s jablkem a promíchejte, přisypte kurkumu podle chuti a opět promíchejte. Opékejte, aby fenykl začal měknout. Přidejte ořechy, osolte, opepřete a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte 12–15 minut doměkka.

2

Odstavte z plotny a rozmixujte na hladký krém. Dochuťte, rozdělte do misek, zakápněte javorovým sirupem a podávejte zdobené snítkami fenyklu, opraženými ořechy, případně i javorovým sirupem.

NĚCO NAVÍC
Pokud neholdujete krémovým polévkám, klidně ji nechte v původní nerozmixované podobě, bude skvělá i tak. Fenykl i jablka při opékání sládnou, s javorovým sirupem proto opatrně!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetitonline Apetitonline - Polévky Zdroj