Polévka z amura na způsob norské rybí

před 2 roky 210
Polévka z amura na způsob norské rybí

Tahle polévka je jako stvořená pro nejsvátečnější večer v roce. Pokud z ní chcete udělat naopak večeři pro všední dny, vynechte kaviár, mrkev nastrouhejte nahrubo a doplňte ji bramborami.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL

neutrální chuti + na krutony

cibule 1 ks

střední, nakrájená nadrobno

vývar 500 ml

rybí (viz Něco navíc)

mrkev 2 ks

střední, nakrouhané škrabkou na proužky

pečivo

světlé, nebo tmavý žitný chléb na krutony (nemusí být)

sůl 1.5 ČL

nebo podle chuti

amur 450 g

filet, pokud možno zbavený kostí, nakrájený na kousky o velikosti sousta

kopr

čerstvý, na ozdobení

kaviár

z lososa, na ozdobení

Postup

1

Ve velkém rendlíku s těžkým dnem rozehřejte olej na středním ohni. Vsypte cibuli a za občasného zamíchání opékejte 8 minut doměkka a dosklovita. Přidejte česnek a opékejte ještě minutu.

2

Vlijte rybí vývar a přiveďte k varu. Pak trochu zmírněte oheň, vsypte mrkev a zvolna vařte 5 minut.

3

Pokud jste se rozhodli podávat polévku s krutony, nakrájejte teď pečivo na tenké plátky a opečte je na troše oleje z obou stran dozlatova. Pak je odložte na papírové utěrky.

4

Do polévky vmíchejte smetanu, crème fraîche a cca 1,5 lžičky soli. Vložte nakrájeného amura a vařte 3–5 minut, aby byl uvnitř hotový.

5

Odstavte. Polévku ochutnejte, je-li tře- ba, dosolte a podávejte ozdobenou barevným pepřem, koprem a kaviárem podle chuti. Doplňte krutony. Ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Vývar můžete uvařit z rybích hlav a odřezků – jako vodítko vám může posloužit recept na základní kapří vývar. Anebo použijte kupovaný (například rybí vývar Silák).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek