Krémová česnečka nám učarovala na první ochutnání. Množství česneku vás možná zaskočí, ovšem ten díky pečení získá neodolatelně jemnou chuť, takže se není čeho bát.
Suroviny
žampiony 125 g
hnědé, menší rozpůlené, větší rozčtvrcené
cibule 2 ks
nakrájené najemno
mouka pšeničná hladká 5 PL
muškátový oříšek 1 špetka
mletý
chilli 1 špetka
vločky + navíc k podávání
smetana ke šlehání 200 ml
parmazán 50 g
strouhaný + navíc k podávání
farfalle 150 g
mini, uvařené na skus
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná
Postup
1
Troubu předehřejte na 175°C. Z palic česneku odřízněte asi 1 cm vrchní části, abyste odhalili stroužky a odstraňte co nejvíce slupiček. Dejte do alobalu, řezy nahoru, pokapejte olejem, zabalte a pečte asi 45 minut doměkka. Pak vyndejte z trouby, vyjměte z alobalu a olej slijte do misky. Upečený česnek nechte lehce vychladnout a stroužky vymačkejte ze slupek k oleji do misky. Rozmačkejte vidličkou.
2
V hrnci rozehřejte lžíci másla a opečte na něm žampiony ze všech stran dozlatova, trvá to asi 5–6 minut. Vyjměte z hrnce a dejte stranou.
3
V uvolněném hrnci rozpusťte zbylé máslo, vsypte cibuli a pečený česnek i s olejem a opečte dosklovita. Zaprašte moukou a umíchejte světlou jíšku. Pak za stálého míchání přilijte vývar a rozmíchejte s jíškou dohladka. Ochuťte italskými bylinkami, muškátovým oříškem a chilli vločkami, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a nechte asi 15 minut probublávat, občas zamíchejte.
4
Pak polévku stáhněte z plamene a rozmixujte dohladka. Vraťte na sporák, vmíchejte smetanu a strouhaný parmazán, vsypte opečené žampiony a uvařené těstoviny a nechte vše chvíli prohřát a sýr rozpustit.
5
Podávejte posypané petrželkou, strouhaným parmazánem a chilli vločkami.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu