Polévka z pečeného česneku s těstovinami

před 2 roky 67
Polévka z pečeného česneku s těstovinami

Krémová česnečka nám učarovala na první ochutnání. Množství česneku vás možná zaskočí, ovšem ten díky pečení získá neodolatelně jemnou chuť, takže se není čeho bát.  

Suroviny

žampiony 125 g

hnědé, menší rozpůlené, větší rozčtvrcené

cibule 2 ks

nakrájené najemno

mouka pšeničná hladká 5 PL

muškátový oříšek 1 špetka

mletý

chilli 1 špetka

vločky + navíc k podávání

smetana ke šlehání 200 ml

parmazán 50 g

strouhaný + navíc k podávání

farfalle 150 g

mini, uvařené na skus

petrželka 2 PL

hladkolistá, nasekaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 175°C. Z palic česneku odřízněte asi 1 cm vrchní části, abyste odhalili stroužky a odstraňte co nejvíce slupiček. Dejte do alobalu, řezy nahoru, pokapejte olejem, zabalte a pečte asi 45 minut doměkka. Pak vyndejte z trouby, vyjměte z alobalu a olej slijte do misky. Upečený česnek nechte lehce vychladnout a stroužky vymačkejte ze slupek k oleji do misky. Rozmačkejte vidličkou.

2

V hrnci rozehřejte lžíci másla a opečte na něm žampiony ze všech stran dozlatova, trvá to asi 5–6 minut. Vyjměte z hrnce a dejte stranou.

3

V uvolněném hrnci rozpusťte zbylé máslo, vsypte cibuli a pečený česnek i s olejem a opečte dosklovita. Zaprašte moukou a umíchejte světlou jíšku. Pak za stálého míchání přilijte vývar a rozmíchejte s jíškou dohladka. Ochuťte italskými bylinkami, muškátovým oříškem a chilli vločkami, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a nechte asi 15 minut probublávat, občas zamíchejte. 

4

Pak polévku stáhněte z plamene a rozmixujte dohladka. Vraťte na sporák, vmíchejte smetanu a strouhaný parmazán, vsypte opečené žampiony a uvařené těstoviny a nechte vše chvíli prohřát a sýr rozpustit.

5

Podávejte posypané petrželkou, strouhaným parmazánem a chilli vločkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek