Polévka z pečené dýně

před 3 roky 47
Polévka z pečené dýně

pecena dyne

To, že jsou polévky z pečené zeleniny naprosto skvělé, vědí zejména Francouzi. A právě jeden z francouzských receptů na polévku z pečené dýně vám přinášíme v dnešním článku. Možná se vám bude zdát, že předpečení zeleniny je poněkud zdlouhavé a možná i zbytečné. Ale opak je pravdou. Nahnědlý povrch dostane nepopsatelně dobrou oříškovo-karamelovou chuť. Zkuste to také a už zeleninové polévky ani jinak dělat nebudete.

Na 4 porce krémové polévky budete potřebovat:

  • ¾ dýně hokaido nebo jiné dýně (asi ½ kg)
  • ½ červené cibule
  • ½ většího batátu
  • sůl, pepř, olivový lej
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání

Postup:

Klidně den předem nachystejte zeleninový vývar, a to z oblíbené kořenové a další zeleniny. Velmi doporučujme vývar vařit ve velkém a zbytek po částech zamrazit tak, abyste ho vždy měli po ruce. Přinejhorším samozřejmě můžete sáhnout po nějakém kvalitním zeleninovém bujonu v kostce.

Zeleninu očistěte. Cibuli rozkrojte na čtvrtiny, batát na osminky a dýni na měsíčky. Zeleninu osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a zalijte třemi lžícemi kvalitního olivového oleje, promíchejte. Vysypte na pekáček vystlaný pečícím papírem a rovnoměrně po něm rozprostřete. Pečte v rozehřáté troubě na 200-220°C asi 30 minut, dokud nebude povrch zeleniny sem tam zahnědlý. Právě to dělá luxusní oříškově-karamelovou chuť. Nejde nám tedy jen o to, aby byla zelenina dostatečně měkká.

Náš tip: Dýni hokaido není potřeba loupat. Stačí ji pořádně omýt a zbavit dužiny s jadérky.

Upečenou zeleninu přendejte do nepřilnavého hrnce, zalijte vývarem a rozmixujte ponorným mixérem. Přiveďte k varu, dochuťte solí a zjemněte smetanou. Na talíři dozdobte kapkami dýňového oleje a dýňovými semínky, petrželkou a podobně. Dětem zcela jistě uděláte radost, pokud jim k polévce připravíte krutony z bílého pečiva, které rychle osmahnete na malém množství přepuštěného másla.

kremova dynova polevka

Dýňový olej a semínka seženete v obchodech se zdravou výživou. Fotka od RitaE z Pixabay

Náš tip:

Chcete polévku ve variantě pro vegany? Pak místo smetany použijte kokosové mléko. To se k této polévce také náramně hodí. Ozvláštnit můžete také na kolečka nakrájenou chilli papričkou. Ozdobit rovněž můžete šupinkami z kokosu.

dynova polevka s kokosovym mlekem

Dýňová polévka vhodná i pro vegany. Fotka od Bernadette Wurzinger z Pixabay

OK recepty OK recepty - Polévky Přečtěte celý článek