To, že jsou polévky z pečené zeleniny naprosto skvělé, vědí zejména Francouzi. A právě jeden z francouzských receptů na polévku z pečené dýně vám přinášíme v dnešním článku. Možná se vám bude zdát, že předpečení zeleniny je poněkud zdlouhavé a možná i zbytečné. Ale opak je pravdou. Nahnědlý povrch dostane nepopsatelně dobrou oříškovo-karamelovou chuť. Zkuste to také a už zeleninové polévky ani jinak dělat nebudete.
Na 4 porce krémové polévky budete potřebovat:
- ¾ dýně hokaido nebo jiné dýně (asi ½ kg)
- ½ červené cibule
- ½ většího batátu
- sůl, pepř, olivový lej
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
Postup:
Klidně den předem nachystejte zeleninový vývar, a to z oblíbené kořenové a další zeleniny. Velmi doporučujme vývar vařit ve velkém a zbytek po částech zamrazit tak, abyste ho vždy měli po ruce. Přinejhorším samozřejmě můžete sáhnout po nějakém kvalitním zeleninovém bujonu v kostce.
Zeleninu očistěte. Cibuli rozkrojte na čtvrtiny, batát na osminky a dýni na měsíčky. Zeleninu osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a zalijte třemi lžícemi kvalitního olivového oleje, promíchejte. Vysypte na pekáček vystlaný pečícím papírem a rovnoměrně po něm rozprostřete. Pečte v rozehřáté troubě na 200-220°C asi 30 minut, dokud nebude povrch zeleniny sem tam zahnědlý. Právě to dělá luxusní oříškově-karamelovou chuť. Nejde nám tedy jen o to, aby byla zelenina dostatečně měkká.
Náš tip: Dýni hokaido není potřeba loupat. Stačí ji pořádně omýt a zbavit dužiny s jadérky.
Upečenou zeleninu přendejte do nepřilnavého hrnce, zalijte vývarem a rozmixujte ponorným mixérem. Přiveďte k varu, dochuťte solí a zjemněte smetanou. Na talíři dozdobte kapkami dýňového oleje a dýňovými semínky, petrželkou a podobně. Dětem zcela jistě uděláte radost, pokud jim k polévce připravíte krutony z bílého pečiva, které rychle osmahnete na malém množství přepuštěného másla.
Náš tip:
Chcete polévku ve variantě pro vegany? Pak místo smetany použijte kokosové mléko. To se k této polévce také náramně hodí. Ozvláštnit můžete také na kolečka nakrájenou chilli papričkou. Ozdobit rovněž můžete šupinkami z kokosu.