Pórková polévka s treskou a kraby + foto

před 1 dekáda 60
Pórková polévka s treskou a kraby + foto


Pórková polévka s treskou a kraby Pórková polévka s treskou a kraby 

2 porce:

  • 1 mrkev
  • 2 lžíce másla
  • 120 g brambor
  • 250 g pórku
  • 400 ml rybího základu
  • 250 g rybího filé z tresky
  • 1/2 citrónu na šťávu
  • 100 g vařeného krabího masa
  • 3 lžíce smetany
  • sůl, mletý pepř, snítka kopru

Příloha: čerstvá bageta

Mrkev oškrábeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Na pánvi rozpustíme máslo a strouhanou mrkev krátce podusíme.

Oškrábaný a omytý brambor nakrájíme na malé kostičky a přidáme do hrnce.

Z pórku odkrojíme spodní část s kořínky a důkladně jej omyjeme. Podélně jej rozkrojíme, nakrájíme na tenké plátky a přidáme do hrnce. Rybí základ smícháme se čtvrtlitrem vody, přilijeme do hrnce, přivedeme do varu a necháme 25 minut vařit.

Tresčí filé opláchneme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na kostičky. Potřeme je polovinou citrónové šťávy, osolíme a opepříme. Vmícháme vařené krabí maso a uložíme do chladna.

Polévku rozmixujeme. Podle chuti přidáme zbytek citrónové šťávy, pepř a sůl. Do polévky vmícháme smetanu a necháme přejít var. Přidáme tresčí a krabí směs a 5 minut povaříme na velmi slabém plameni.

Omytý kopr nasekáme na velmi jemno. Polévku rozdělíme talířů a posypeme koprem.

(Příprava rybího základu: Oloupanou nahrubo nasekanou cibuli a nahrubo nasekanou směs polévkové zeleniny podusíme v hrnci na dvou lžících másla. Přidáme 500 g rybích zbytků, například hlavy nebo páteře, okořeníme lžičkou celého pepře a špetkou soli. Přidáme čtvrt litru bílého vína a třičtvrtě litru vody, asi 30 minut necháme vařit v nezakrytém hrnci, až se zhruba 2/3 objemu vyvaří. Propasírujeme přes jemné sítko nebo plátno. Základ, který ihned nepotřebujeme, můžeme zmrazit.)

Pórková polévka s treskou a kraby

Navigace pro příspěvek

OK recepty OK recepty - Polévky Přečtěte celý článek