Připravte si kapverdský národní pokrm v pohodlí vaší kuchyně!

před 1 rok 226
Připravte si kapverdský národní pokrm v pohodlí vaší kuchyně!

Chybí vám v životě exotika? Prostřednictvím chutí se můžete vypravit do světa, aniž byste opustili pohodlí vašeho domova. Tak neváhejte a vydejte se s naším receptem na okouzlující Kapverdy!

Suroviny

ocet 2 ČL

Bílý nebo jablečný

Kapverdská kuchyně vychází z africké a portugalské. Vaří se hlavně z místních surovin, součástí mnoha pokrmů jsou tudíž ryby a mořské plody. Z masa se používá především vepřové a hovězí. Přílohu tvoří většinou rýže, luštěniny či zelenina. Jako dezert se nejčastěji podává tropické ovoce.

Kapverdským národním jídlem je cachupa, směs kukuřice, fazolí, sladkých brambor, zelí, dýně a případně masa nebo ryb. Variant existuje nepočítaně, v podstatě každá rodina vaří tento pokrm po svém. Nejčastěji se setkáte s přirovnáním cachupy k našemu guláši. Kapverďané jí toto jídlo k večeři, obědu, ale i k snídani, kdy se podává jeho varianta osmažená na pánvi. 

Postup

1

Kukuřici a fazole namočíme nejlépe přes noc ve studené vodě.

2

Další den luštěniny uvaříme a necháme stranou okapat.

3

Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme okapané fazole a kukuřici.

4

Jakmile luštěniny změknou, přesypeme je se zbylým obsahem pánve do velkého hrnce. Přidáme nakrájené zelí, mrkev, dýni, sladké brambory, bujón a takové množství vody, aby vše bylo pořádně ponořené. Vaříme.

5

Mezitím si na pánvi osmahneme vepřové maso s rajčaty. Přilijeme dvě lžičky octa. Dle chuti osolíme a opepříme. Přesypeme do hrnce k luštěninám a přidáme dva bobkové listy.

6

Vše společně vařte zhruba půl hodiny až do chvíle, než se jednotlivé chutě spojí. Necháme chvíli odpočívat a následně servírujte s orestovaným chorizem.

Apetit magazín

AD

 veganská majonéza

Kompromis, který si zamilujete: veganská majonéza

I vegan alternativa typicky vaječného produktu může chutnat naprosto skvěle, aniž byste poznali rozdíl oproti tomu tradičnímu. Pokud jste i vy drželi v lednu „Veganuary“, tedy měsíc zasvěcený jídlu bez živočišných ingrediencí, máme pro...

Apetitonline Apetitonline - Africká kuchyně Přečtěte celý článek