Punčový dort (punčové řezy)

před 2 roky 331
Punčový dort (punčové řezy)

Punčový dort je příjemnou změnou od krémových dortů. Zaujme svou vláčností a díky červenému rybízu i příjemnou kyselostí. Rozhodně stojí za vyzkoušení.

Ingredience

  • 4 bílky
  • 5 žloutků
  • 100 g cukru krupice
  • 120 g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z jednoho citrónu
  • 2 lžíce oleje
  • 230 g pyré z červeného rybízu
  • 40 ml vody
  • 80 ml griotky
  • 1 lžička punčového aroma
  • rybízová marmeláda
  • 250 g cukrové fondánové polevy
  • 4 lžíce citrónové šťávy
  • 50 g sekaných mandlí

Příprava

Nejprve si upečeme piškotový korpus. Připravíme si kulatou formu o průměru 20cm a spodek vyložíme pečícím papírem.

Bílky vyšleháme v misce do sněhu, následně přisypeme cukr a šleháme dokud není sníh krásně hladký, lesklý a pevný. V druhé misce vyšleháme žloutky, vanilkový cukr, citrónovou kůru a olej do pěny. Obě hmoty spojíme a zlehka vmícháme prosátou mouku.

Těsto dáme do připravené formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Propečenost zkontrolujeme špejlí. Korpus necháme vychladnout. Následně ořízneme boky dortu od formy a vyklopíme. Korpus 3x vodorovně prořízneme, čímž nám vzniknou 4 pláty.

Připravíme si rybízový sirup. V misce smícháme rybízové pyré, vodu, griotku a punčové aroma.

První plát položíme na podnos, pomažeme ho marmeládou. Na mělký talíř nalijeme ¼ rybízového sirupu a druhý plát do něj namočíme. Lehce přimáčkneme, aby se sirup do korpusu nasákl. Opatrně položíme korpus na první plát namočenou stranou dolů a svrchu pokropíme další ¼ rybízového sirupu. Stejným způsobem pokračujeme se třetím plátem. Čtvrtý plát pomažeme marmeládou a namazanou stranou ho položíme na předchozí plát. svrchu ho také ještě potřeme marmeládou. Dort stáhneme pomocí nastavitelného ráfku, aby se vyrovnali stany. Dort přikryjeme pečícím papírem, rovnoměrně ho zatížíme např. hrncem a dáme na dvě hodiny do lednice.

Nasekané mandle nasucho opražíme na pánvičce a necháme vychladnout.

Nakonec připravíme cukrovou polevu. Cukrovou fondánovou polevu dáme do hrnce, přidáme citrónovou šťávu a rozpustíme ve vodní lázni. Pokud je poleva moc hustá, přidáme trochu vody. Polevu necháme vychladnout na teplotu asi 35°C a poté ji nalijeme na dort a rozetřeme i na boky dortu. Následně boky dortu posypeme opraženými mandlemi. Ideální je dort nechat rozležet do druhého dne.

Tip na závěr : Cukrovou fondánovou polevu koupíte v cukrářských obchodech nebo je možné udělat i domácí.

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

Receptynakazdyden Receptynakazdyden - Dezerty Přečtěte celý článek