Recept: Dýňová polévka z pečené Hokaido

před 2 roky 225
Recept: Dýňová polévka z pečené Hokaido

Dýňová polévka z pečené dýně Hokadio vás zahřeje i v těchto chladných dnech. Zatočte s nachlazením skvělým jídlem. Dnes vám ukážu recept na krémovou dýňovou polévku z pečené dýně, kterou si zamiloval i můj přítel.

Na podzim sklízíme úrodu jablek, hrušek, ořechů, brambor, ale i dýní. Někdo pěstuje dýně na jídlo, někdo na ozdobu a někdo jako krásný doplněk do zahrady. Ne každý má rád chuť dýně, a ne každý ji umí připravit. Dříve se dýně spíš kompotovala společně s angreštem nebo ananasem, ale moderní kuchyně vyzdvihla dýni na vyšší úroveň. Na internetu najdete spousty receptů na dýňové rizoto, pečenou dýni, dýňové pyré nebo dýni na sladko, ale já vám dnes ukážu recept na výbornou krémovou dýňovou polévku z pečené dýně Hokaido.

Dýně Kokaido je považována za královnu podzimu. Je nádherně oranžová, a proto je typickou podzimní plodinou. V Českém jídelníčku, ale není moc dlouho. Tento druh dýně pochází z japonského ostrova Hokkaidó. Postupně se díky námořníkům rozšířily také do Ameriky a Evropy. 

Jde o plodinu bohatou na živiny, ale o tom se můžete dočíst více v mém článku Poznejte historii a krásu dýně Hokaido.

Dýňová polévka z pečené Hokaido


obtížnost:
snadné doba přípravy: cca 45-60 minut způsob přípravy: pečení, vaření, pražení

Ingredience

  • 1x dýně Hokaido
  • 2x cibule
  • česnek
  • voda
  • trocha olivového oleje
  • smetana ke šlehání
  • mletý zázvor
  • sladká paprika
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva

Nejdříve si vždycky připravím plech na pečení. Ten vyložím pečicím papírem a dám zatím stranou. Pak se vrhnu na dýni.

Hokaido nemusíte loupat. Dá se totiž jíst i se svou slupkou. Takže ji vždy nejdřív důkladně omyji, vysuším a až poté rozkrojím na dvě poloviny. Vydlabu z ní semínka, které dám do mističky bokem.

Semínka nevyhazujte! Dají se jíst pražená jako křupky neboje můžete nasušit ptáčkům do krmítka.

Obě poloviny dýně nakrájím na kousky a dám na pečicí papír. V této fázi si předehřívám troubu na 200° C a pokračuji v přípravě dalších surovin.

Oloupanou cibuli nakrájím na hrubo a oloupaný česnek rozkrojím na dvě poloviny. Obě suroviny přidám na plech ke kouskům dýně. 

Dýni s cibulí a česnekem zakápnu olejem a posypu hrubozrnnou solí. Plech vložím do trouby a peču při teplotě 200° C přibližně 20 – 30 minut. Tento krok mnoho lidí přeskakuje, ale dýňová polévka z pečené Hokaido je mnohem chutnější.

Upečenou dýni s cibulí a česnekem přidám do hrnce a podliji vodou. Nechám chvíli povařit a pak rozmixuji tyčovým mixérem do hladka. Pokud je polévka moc hutná, přidám ještě vodu. 

Chvíli povařím a pak do dýňové polévky naliji smetanu. Stáhnu plamen na minimum a ještě chvíli vařím. 

Mezitím si opražím na pánvi semínka z dýně. Většinou nedělám všechny, protože semínek je opravdu hodně. Zbytek nechávám ptáčkům.  

Dýňovou polévku nakonec dochutím zázvorem, solí, pepřem, sladkou paprikou a zakápnu trochou citronové šťávy.

Polévku podávám v misce nebo v hlubokém talíři s opraženými semínky, ale můžete semínka nahradit krutony nebo křupavou slaninou.

Pokud si, stejně jako já, potrpíte na zdobení jídla, můžete použít trochu smetany, petrželku nebo opražená semínka.


Bruneta v kuchyni Bruneta v kuchyni - Polévky Přečtěte celý článek