Recept na krémovou mrkvovou polévku se zázvorem

před 3 roky 291
Recept na krémovou mrkvovou polévku se zázvorem

Krémová mrkvová polévka se zázvorem zahřeje v chladných dnech, ale je také výborným pomocníkem při jarním nachlazení.

Příběh receptu

Moje babička pochází původně z Polska a v Čechách žije od svých 20 let. Nikdy jsem od ní nejedla jídlo, které by mi nechutnalo. V oblasti vaření je společně s mým taťkou vzor. Mrkvovou polévku už jsem předtím jedla, ale přišla mi taková – nijaká. Ale když ji udělala moje babička, byla jsem nadšená a hned jsem loudila o recept.

Postupem času jsem si ho trochu upravila podle své chuti, aby byl dokonalý. Dnes se s vámi podělím o recept na lahodnou krémovou mrkvovou polévku se zázvorem. Je snadná, lahodná a hlavně zdravá. Doporučuji ji během celého roku, ale obzvláště během podzimu se skvěle hodí. Je totiž perfektní prevencí proti nachlazení a různým nemocem.

Krémová mrkvová polévka

obtížnost: snadné • počet porcí: 6 (2,5 l polévky) • doba přípravy: 45 minut

recept na mrkvovou polévku se zázvorem

Ingredience

  • 7 větších mrkví
  • 1 cibule
  • 1 menší brambora
  • smetana na vaření
  • trocha másla
  • 2 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • koření: skořice, sladká paprika, zázvor
  • na dochucení: kapka citronu, cukr
  • na ozdobu: zakysaná smetana, plátky mrkví, nasekané bylinky, skořice

Postup

Nejdříve si připravte zeleninu. Oškrábejte mrkev, omyjte ji a nakrájejte ji na kolečka. Následně si oloupejte cibuli, kterou nakrájejte na hrubo. Do většího hrnce si dejte trochu másla, na kterém zpěňte cibuli. Až cibule zesklovatí, přidejte kousky mrkve a podlijte je zeleninovým vývarem. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte vařit do změknutí mrkve. Občas polévku zamíchejte, popřípadě dolijte vodu, pokud se vám vyvaří.

  • co udělat z mrkve
  • recept na mrkvovou polévku se zázvorem
  • mrkvová polévka se zázvorem

Až vám mrkev změkne, rozmixujte polévku tyčovým mixérem do hladkého krému. Pokud je polévka moc vodová, přidejte nakrájenu bramboru pro zahuštění.

Krémovou mrkvovou polévku osolte a okořeňte podle chuti sladkou paprikou, skořicí a zázvorem. Vzhledem k tomu, že každá várka mrkví může být jinak sladká, ochutnejte polévku a dochuťte ji. Pokud je polévka moc sladká, kápněte do polévky kapku citronu a důkladně zamíchejte. Pokud vám naopak polévka přijde kyselá, můžete ji přisladit trochou moučkového cukru.

  • mrkvová polévka recept
  • nejlepší mrkvová polévka
  • recept na krémovou mrkvovou polévku se zázvorem

Polévku servírujeme teplou společně s krutonky nebo opečenými toasty. Můžete ji ozdobit kopečkem zakysané smetany, nasekanými bylinkami, celou skořicí nebo nastrouhanými kousky mrkve.

Dobrou chuť.

Bruneta v kuchyni Bruneta v kuchyni - Polévky Přečtěte celý článek