Rumfordská polévka

před 2 roky 131
Rumfordská polévka

Původní polévka se připravovala v jednom kotli a smyslem jejího vaření bylo nasytit davy. Naše moderní verze ctí dnešní postup doporučovaný k vaření luštěnin a snaží se, abyste si na skromné polévce také pochutnali.

Suroviny

mrkev 2 ks

nakrájená na kostičky

celer 0.25 ks

na kostičky

cibule 1 ks

nakrájená na kostičky

kroupy 4 PL

nejlépe trhané krupy (lámanka), propláchnuté

zázvor (mletý)

lze přidat, ale nemusí být

majoránka (drhnutá)

lze přidat, ale nemusí být

petrželka

nasekaná, k podávání

krutony

opečené kostky chleba, k podávání

Postup

1

Hrách namočte přes noc do dostatečného množství studené vody.

2

Pak hrách slijte, v hrnci zalijte 1,5 litrem čisté vody, přidejte mrkev, celer a cibuli a vše uvařte doměkka, počítejte s tím, že hrách se obvykle vaří přinejmenším 1 hodinu. Pak rozmačkejte nahrubo.

3

Mezitím v rendlíku opečte slaninu, aby pustila tuk, přidejte propláchnuté kroupy, zalijte vývarem a přiveďte k mírnému varu. Brambory oloupejte a nakrájejte na zhruba 2cm kostky. Přidejte je ke kroupám a obojí uvařte doměkka, trvá to cca 20 minut.

4

Pak obě složky polévky spojte, prohřejte a dolaďte solí a kořením podle chuti. Pokud by se vám polévka zdála příliš hustá, nařeďte ji vroucí vodou. Při podávání doplňte petrželkou a chlebovými kostkami.

NĚCO NAVÍC
Do základu lze přidat i česnek či pórek, brambory může nahradit tuřín nebo vodnice. Cibuli můžete místo dlouhého vaření opéct ve druhé složce se slaninou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek