Původní polévka se připravovala v jednom kotli a smyslem jejího vaření bylo nasytit davy. Naše moderní verze ctí dnešní postup doporučovaný k vaření luštěnin a snaží se, abyste si na skromné polévce také pochutnali.
Suroviny
mrkev 2 ks
nakrájená na kostičky
celer 0.25 ks
na kostičky
cibule 1 ks
nakrájená na kostičky
kroupy 4 PL
nejlépe trhané krupy (lámanka), propláchnuté
zázvor (mletý)
lze přidat, ale nemusí být
majoránka (drhnutá)
lze přidat, ale nemusí být
petrželka
nasekaná, k podávání
krutony
opečené kostky chleba, k podávání
Postup
1
Hrách namočte přes noc do dostatečného množství studené vody.
2
Pak hrách slijte, v hrnci zalijte 1,5 litrem čisté vody, přidejte mrkev, celer a cibuli a vše uvařte doměkka, počítejte s tím, že hrách se obvykle vaří přinejmenším 1 hodinu. Pak rozmačkejte nahrubo.
3
Mezitím v rendlíku opečte slaninu, aby pustila tuk, přidejte propláchnuté kroupy, zalijte vývarem a přiveďte k mírnému varu. Brambory oloupejte a nakrájejte na zhruba 2cm kostky. Přidejte je ke kroupám a obojí uvařte doměkka, trvá to cca 20 minut.
4
Pak obě složky polévky spojte, prohřejte a dolaďte solí a kořením podle chuti. Pokud by se vám polévka zdála příliš hustá, nařeďte ji vroucí vodou. Při podávání doplňte petrželkou a chlebovými kostkami.
NĚCO NAVÍC
Do základu lze přidat i česnek či pórek, brambory může nahradit tuřín nebo vodnice. Cibuli můžete místo dlouhého vaření opéct ve druhé složce se slaninou.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu