Jídlo, které můžete rozložit na komponenty: ananasovou salsu lze podávat i ke krevetám či kuřeti, rýži prakticky ke všemu – ladí třeba k pálivému jamajskému kuřeti jerk nebo k teriyaki omáčce. Zkuste to ale nejdřív všechno dohromady s rybou, je to povedená kombinace.
Suroviny
citronová tráva 1 ks
nakrájený na kusy a podrcený (lze vynechat)
bělomasá ryba 4 filety
pevné, bez kůže (např. treska, halibut)
limetová šťáva
na pokapání
mouka pšeničná hladká 100 g
na obalení
rostlinný olej
na smažení
cibule červená ½ ks
nadrobno
paprika červená 1 ks
na kostičky
koriandr čerstvý
listky na posypání
limetová šťáva
podle chuti
koriandr čerstvý 1 hrst
lístky nasekané
Postup
Na kokosovou rýži vsypte do rendlíku rýži, vlijte kokosové mléko a konzervu od mléka naplňte vodou a přilijte do hrnce. Přidejte sůl, špetku cukru a podrcené kusy citronové trávy, pokud používáte. Přiveďte k varu a občas zamíchejte, aby se rýže nepřichytila. Pak stáhněte plamen na minimum, přiklopte a vařte pomalu asi 20 minut. Odkryjte, načechrejte vidličkou, přiklopte a nechte před podáváním ještě 5 minut zakryté stát.
Zatímco se vaří rýže, připravte rybu. Filety osolte, opepřete, pokapejte limetovou šťávou. Smíchejte kari koření s hladkou moukou, do další misky dejte rozšlehaná osolená vejce a v poslední smíchejte strouhanku panko a kokos. Rybu obalte nejdřív v mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec v kokosové strouhance.
V rendlíku rozehřejte vyšší vrstvu oleje a osmažte filety dozlatova, cca 4 minuty z každé strany. Vyjměte a odložte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se odsál přebytečný tuk.
Všechny ingredience na salsu promíchejte a odložte stranou.
Avokádo rozřízněte, zbavte pecky a vydlabejte dužinu. Rozmačkejte a smíchejte s limetovou šťávou, solí, pepřem a koriandrem (nebo rozmixujte, pokud chcete omáčku zcela hladkou). Chcete-li tekutější konzistenci, přidejte trochu vody.
Na talíř dejte rýži a porci ryby, posypte salsou a podávejte s avokádovou omáčkou.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Pohlednice ze Švýcarska: Jana do Lugana jezdí už 12 let
„Tento kout Švýcarska je mile zpátečnickou oázou, která úspěšně odolává globalizaci a rychlému životnímu stylu – lidé tu stále ještě umějí vášnivě a dlouho diskutovat třeba o tom, jak má vypadat ideálně uvařené rizoto, to mi připadá...
5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...