Rybí tažín s bramborami

před 1 dekáda 164
Rybí tažín s bramborami

Tažín dostal jméno po nádobě, ve které se připravuje. Toto úžasné jídlo se nepřipaluje, nemusí se míchat a prolínají se v něm všechny chutě. Pořiďte si speciální zapékací nádobu (anebo vytáhněte pekáč s dobře těsnícím víkem) a vyzkoušejte celosvětově milovanou lahůdku původem z Maroka.
 

Suroviny

česnek 3 stroužky

nasekaný

petrželka 3 PL

hladkolistá, nasekaná

koriandr 3 PL

čerstvý, nasekaný

paprika sladká 2 ČL

mletá

chilli paprička 1 ks

bez semen, nasekaná

olivový olej panenský 2 PL

bílá ryba 4 ks

treska, platýs, okoun

rajčata 400 g

zralá, masitá, spařená a sloupnutá

paprika zelená 1 ks

očištěná, pokrájená na nudličky

vývar 2 PL

rybí nebo zeleninový

olivový olej panenský 3 PL

1 MARINÁDA

Na marinádu čermúla v kuchyňském robotu rozmělněte česnek, sůl a ostatní kořenicí přísady na hrubší pastu. Nakonec po částech zapracujte olivový olej. Směs však můžete připravit i v hmoždíři.

2 OCHUCOVÁNÍ RYB

Polovinu čermúly opatrně promíchejte s rybími filety a nechte v chladu zakryté marinovat 30 minut až 2 hodiny.
 

3 RAJČATA

Nařízněte do kříže, spařte vroucí vodou, slijte a dejte zchladit pod tekoucí studenou vodou. Pak je sloupněte a vykrojte zelené zbytky
po stopce. Potom je nakrájejte na plátky. Spodní díl nádoby na tažín vytřete zevnitř olejem.

4 SKLÁDÁNÍ

Brambory oloupejte a rovněž nakrájejte na tenké plátky (3–5 mm). Dno nádoby na tažín střídavě poklaďte polovinou plátků rajčat
a brambor, osolte a opepřete.

5 VRSTVY

Na zeleninu rozložte marinované rybí maso. Opatrně ho poklaďte druhou polovinou brambor, osolte je a rozetřete na ně zbytek čermúly.
Navrch rozložte papriky, zbylá rajčata a olivy.

římkklskdflkalsdfa ŠŤÁVA

Promíchejte protlak, citronovou šťávu, olivový olej a vývar. Směsí pokrm zalijte a přiklopte horní částí nádoby. Dejte ho do trouby předehřáté na 200 °C péct na 40 minut, až budou brambory měkké. Odklopte a pečte ještě 10 minut. Vyjměte, posypte bylinkami a podávejte horké.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/6

Apetitonline Apetitonline - Africká kuchyně Přečtěte celý článek