Tažín dostal jméno po nádobě, ve které se připravuje. Toto úžasné jídlo se nepřipaluje, nemusí se míchat a prolínají se v něm všechny chutě. Pořiďte si speciální zapékací nádobu (anebo vytáhněte pekáč s dobře těsnícím víkem) a vyzkoušejte celosvětově milovanou lahůdku původem z Maroka.
Suroviny
česnek 3 stroužky
nasekaný
petrželka 3 PL
hladkolistá, nasekaná
koriandr 3 PL
čerstvý, nasekaný
paprika sladká 2 ČL
mletá
chilli paprička 1 ks
bez semen, nasekaná
olivový olej panenský 2 PL
bílá ryba 4 ks
treska, platýs, okoun
rajčata 400 g
zralá, masitá, spařená a sloupnutá
paprika zelená 1 ks
očištěná, pokrájená na nudličky
vývar 2 PL
rybí nebo zeleninový
olivový olej panenský 3 PL
1 MARINÁDA
Na marinádu čermúla v kuchyňském robotu rozmělněte česnek, sůl a ostatní kořenicí přísady na hrubší pastu. Nakonec po částech zapracujte olivový olej. Směs však můžete připravit i v hmoždíři.
2 OCHUCOVÁNÍ RYB
Polovinu čermúly opatrně promíchejte s rybími filety a nechte v chladu zakryté marinovat 30 minut až 2 hodiny.
3 RAJČATA
Nařízněte do kříže, spařte vroucí vodou, slijte a dejte zchladit pod tekoucí studenou vodou. Pak je sloupněte a vykrojte zelené zbytky
po stopce. Potom je nakrájejte na plátky. Spodní díl nádoby na tažín vytřete zevnitř olejem.
4 SKLÁDÁNÍ
Brambory oloupejte a rovněž nakrájejte na tenké plátky (3–5 mm). Dno nádoby na tažín střídavě poklaďte polovinou plátků rajčat
a brambor, osolte a opepřete.
5 VRSTVY
Na zeleninu rozložte marinované rybí maso. Opatrně ho poklaďte druhou polovinou brambor, osolte je a rozetřete na ně zbytek čermúly.
Navrch rozložte papriky, zbylá rajčata a olivy.
římkklskdflkalsdfa ŠŤÁVA
Promíchejte protlak, citronovou šťávu, olivový olej a vývar. Směsí pokrm zalijte a přiklopte horní částí nádoby. Dejte ho do trouby předehřáté na 200 °C péct na 40 minut, až budou brambory měkké. Odklopte a pečte ještě 10 minut. Vyjměte, posypte bylinkami a podávejte horké.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/6 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu