Rychlá kuřecí korma

před 1 rok 130
Rychlá kuřecí korma

Autentickou verzi na kuřecí kormu hledejte jinde, zde je varianta domácká, rychlá a pokud vynecháte chilli, i zcela nepálivá. Kupovaná korma pasta urychlí proces na maximum, pokud ji ale neseženete, dá se lehce nahradit.

Suroviny

kuřecí prsa 600 g

nakrájená na menší kousky

cibule 2 ks

nakrájené najemno

zázvor (čerstvý) 5 cm

oloupaný a jemně nastrouhaný

česnek 3 stroužky

podrcené

kari pasta 2 PL

hotová kořenicí pasta korma (např. značka Pataks, k dostání v prodejnách orientálních specialit) nebo směs koření (viz Něco navíc)

vývar kuřecí 300 ml

horký

mangové čatní 2 PL

nebo dýňový kořeněný džem

smetana ke šlehání 100 ml

33%

mandle plátky 1 hrst

opražené nasucho

koriandr čerstvý

lístky na posypání

Postup

1

Rozehřejte na pánvi 1 lžíci oleje a opečte na něm osolené maso dozlatova. Vyjměte kuře z pánve a dejte stranou. Přidejte zbylý olej, všechno máslo a cibuli a opékejte, až začne cibule zlátnout. Vsypte zázvor a česnek a 1–2 minuty opékejte. Vložte do pánve pastu korma, chilli, míchejte a znovu chvíli opékejte. Pak přilijte vývar a přidejte čatní nebo džem. Vařte, až se vývar trochu zredukuje (asi 5–10 minut), pokud chcete omáčku dokonale hladkou, můžete v této fázi promixovat tyčovým mixérem.

2

Přilijte smetanu, promíchejte, vraťte do pánve kuře a společně prohřejte. Podávejte posypané plátky mandlí a lístky koriandru s plackami nebo rýží basmati.

NĚCO NAVÍC
Pozor na záměnu pasty s hotovou omáčkou korma, kterou rovněž najdete v orientálních specialitách. Pokud pastu neseženete, přidejte k cibuli, zázvoru a česneku 2 lžičky mletého římského kmínu, 2 lžičky mletého koriandru, 1 lžíci kurkumy, špetku mleté skořice, špetku mletého kardamomu a 250 g rajského protlaku a chvíli opékejte. Pak pokračujte podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Apetitonline Apetitonline - Indická kuchyně Přečtěte celý článek