Autentickou verzi na kuřecí kormu hledejte jinde, zde je varianta domácká, rychlá a pokud vynecháte chilli, i zcela nepálivá. Kupovaná korma pasta urychlí proces na maximum, pokud ji ale neseženete, dá se lehce nahradit.
Suroviny
kuřecí prsa 600 g
nakrájená na menší kousky
cibule 2 ks
nakrájené najemno
zázvor (čerstvý) 5 cm
oloupaný a jemně nastrouhaný
česnek 3 stroužky
podrcené
kari pasta 2 PL
hotová kořenicí pasta korma (např. značka Pataks, k dostání v prodejnách orientálních specialit) nebo směs koření (viz Něco navíc)
vývar kuřecí 300 ml
horký
mangové čatní 2 PL
nebo dýňový kořeněný džem
smetana ke šlehání 100 ml
33%
mandle plátky 1 hrst
opražené nasucho
koriandr čerstvý
lístky na posypání
Postup
Rozehřejte na pánvi 1 lžíci oleje a opečte na něm osolené maso dozlatova. Vyjměte kuře z pánve a dejte stranou. Přidejte zbylý olej, všechno máslo a cibuli a opékejte, až začne cibule zlátnout. Vsypte zázvor a česnek a 1–2 minuty opékejte. Vložte do pánve pastu korma, chilli, míchejte a znovu chvíli opékejte. Pak přilijte vývar a přidejte čatní nebo džem. Vařte, až se vývar trochu zredukuje (asi 5–10 minut), pokud chcete omáčku dokonale hladkou, můžete v této fázi promixovat tyčovým mixérem.
Přilijte smetanu, promíchejte, vraťte do pánve kuře a společně prohřejte. Podávejte posypané plátky mandlí a lístky koriandru s plackami nebo rýží basmati.
NĚCO NAVÍC
Pozor na záměnu pasty s hotovou omáčkou korma, kterou rovněž najdete v orientálních specialitách. Pokud pastu neseženete, přidejte k cibuli, zázvoru a česneku 2 lžičky mletého římského kmínu, 2 lžičky mletého koriandru, 1 lžíci kurkumy, špetku mleté skořice, špetku mletého kardamomu a 250 g rajského protlaku a chvíli opékejte. Pak pokračujte podle receptu.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...