Rychlá vajíčkovo-krupicová polévka s bramborovými smaženkami

před 6 měsíce 16
Rychlá vajíčkovo-krupicová polévka s bramborovými smaženkami

Z báječné vajíčkovo-krupicové polévky se vyklubala potenciální kúra na kocovinu, ať už se smaženkami, nebo bez. K přípravě vám bude stačit pár surovin a chvilka času. Bramborové smaženky původem ze Slovenska se sice původně k polévkám nejedly, ovšem výborně je doplňují. Zazáří také v roli přílohy k dušenému masu či minutkám.

Suroviny

nakrájená na kostičky či na nudličky

vývar zeleninový 1 l

vroucí, nebo vroucí voda

celerová nať

my jsme použili ze řapíkatého celeru, k podávání

oloupané a nastrouhané najemno

pažitka 5 PL

nadrobno nakrájené + k podávání

Postup

1

Na polévku opečte v rendlíku na tuku slaninu dozlatova, pak ji vyberte děrovanou sběračkou na talířek. Do tuku vsypte krupici, opečte ji za stálého míchání dožluta či dozlatova, pak do rendlíku rozklepněte vejce a dále míchejte, než ztuhnou. Zalijte vroucí vodou či vývarem, do polévky vraťte slaninu, podle potřeby dosolte a povařte 5–10 minut.

2

Mezitím smíchejte brambory v míse s vejci, smetanou a moukou, aby vzniklo řídké těsto podobné palačinkovému. Osolte, vmíchejte pažitku. V pánvi či rendlíku rozehřejte vyšší vrstvu tuku (2—3 cm) a spouštějte do něj hromádky po 1 lžíci těsta a smažte z obou stran dozlatova (asi 2 minuty z každé strany, druhá jde rychleji), aby byly zvenčí zlaté a těsto uvnitř nechutnalo syrově.

3

Polévku podávejte posypanou nakrájenými celerovými lístky a čerstvou pažitkou. Doplňte smaženkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín

Panzanella salát, chuť Itálie na talíři

Panzanella salát, chuť Itálie na talíři

V létě většinou není moc chuť na těžké, teplé pokrmy z masa a velkého množství ingrediencí. Proto mám pro vás tip na “chlebový salát”, který je svěží, lehký a zároveň vás příjemně zasytí. Panzanella salát, italská delikatesa, do níž patří...

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek